Bajden najavljuje promenu pristupa SAD u vezi sa Kosovom

Bajden
Izvor: Reporteri

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden, u dokumentu pod naslovom "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“, govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.

U tekstu se navodi da Bajden kaže da će preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući pravdu i jednakost u odnosima.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Insistiraće na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uključujući braću Bitići, prenosi Reporteri.

Bajden će, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Ja
18. Oktobar 2020.
I to je istina zasto to radite silom se nemoze samo pravdom ako ste nepravedni bice i pravde nemojte narod po svojoj volji ponistiti samo sto hoce neko vise svoju drzavu imaju sta hoce od tudje?!!
Ja
18. Oktobar 2020.
Sa vasim nepravdama nerealnoscu lazima silom i svega plasim se ponisticete ceo svet tako ne mora da bude narod treba i ima pravo da zivi na pravdu i na slobodi !!!!!
Nostradamus
18. Oktobar 2020.
Hahaha...mora da su mu albanci uplatili za predsednicku kampanju, pa je morao nesto reci. Samo neka albanci i dalje nastave sa svojim snovima. 😂