Bajden u Generalnoj skupštini UN: Ne želimo novi hladni rat ili podeljeni svet

Džo Bajden
Izvor: Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da svet mora da sarađuje kao nikada ranije da bi se suočio sa globalnim izazovima, prenosi Glas Amerike.

"Ne želimo novi hladni rat ili podeljeni svet", poručio je Bajden u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u svojstvu predsednika Sjedinjenih Država.

"Naša bezbednost, prosperitet i same slobode su isprepleteni kao nikada ranije. SAD su se vratile za sto na međunarodnim forumima, a posebno Ujedinjenim nacijama", rekao je Bajden. promovišući svoj multilateralni pogled na svet, fokusiran na diplomatiju, koji je u direktnoj suprotnosti sa doktrinom "Amerika prvo" njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Govoreći o pitanju vojne sile, Bajden je poručio da "američka vojna sila mora da bude poslednje pribežište, a ne prvo. I ne treba da se koristi kao odgovor na svaki svetski problem."

"Počinje era neumorne diplomatije"

Bajden je branio i haotično američko povlačenje iz Avganistana navodeći da je to bio neopohodan korak da bi se napravio zaokret u američkoj politici i koncentrisalo na globalni izazov anti-demokratskih sistema, pandemiju Kovida-19 i klimatske promene.

"Okončali smo 20 godina sukoba u Avganistanu i dok zatvaramo ovu eru neumornih ratova, otvaramo novu eru neumorne diplomatije", izjavio je Bajden.

Američki predsednik ranije je svoju kontroverznu odluku o povlačenju vojnika iz Avganistana donekle objasnio i željom administracije da se fokusira na stvarnog protivnika - Kinu.

U nedelju, generalni sekretar UN Antoni Gutereš je pozvao SAD i Kinu da odvrate potencijalni hladni rat, i apelovao da poprave svoj, kako je rekao, "kompletno disfunkcionalni odnos."

"Ne bih se složila sa tom karakterizacijom odnosa", izjavila je u ponedeljak portparolka Bele kuće Džen Psaki, koja je dodala da su Bajden i njegov kineski kolega Ši Đinping prošle nedelje vodili razgovor od 90 minuta, koji je, kako kaže, "bio otvoren ali svakako nije bilo povišenih tonova."

U Ujedinjenim nacijama, Bajden je takođe poručio da će Amerika biti lider u suočavanju sa izazovima - od Kovida 19 do klimatskih promena, ali da to neće raditi sama.

Bajden je doputovao u Njujork u ponedeljak uveče gde se sastao sa oko 100 šefova država u sedištu UN. Posle govora u utorak, na marginama Generalne skupštine će se sastati sa australijskim premijerom Skotom Morisonom a po povratku u Vašington biće domaćin britanskom premijeru Borisu Džonsonu na razgovorima u Beloj kući.

Prošle nedelje, tri zemlje su najavile bezbednosni pakt prema kome se Australiji pružaju američka tehnologija nuklearnih podmornica, dok britanska mornarica nudi svoje stručno znanje, kako bi se toj zemlji pomoglo da se suočava sa pretnjama u indopacifičkom regionu. Analitičari vide taj potez kao pokušaj suprotstavljanja rastućem uticaju Kine u regionu.