Bajrami: Budžet za narednu godinu ne nadoknađuje stopu inflacije

Hikmete Bajrami
Izvor: Gazeta Express

Bivša ministarka finansija i poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami istakla je da budžetom za 2023. godinu nisu obuhvaćeni izazovi sa kojima se Kosovo suočava, kao ni potrebe građana, prenosi Reporteri.

Bajrami je rekla da budžet nije raspoređen kako treba i ne odražava obećanja Vlade.

Prema njenim rečima, budžet nije transparentan i ne nadoknađuje stopu inflacije.

„Budžet ne nadoknađuje stopu inflacije, a znate da se tokom ove godine građani suočavaju sa visokom stopom inflacije i iz ove perspektive su sve budžetske stavke nominalno porasle. Ono što smo primetili je netransparentnost. U okviru Ministarstva finansija, rada i transfera ima blizu 270 miliona evra koji su u kontingentima Ministarstva i Fonda za privredni preporod, fondovi za koje niko od poslanika ne zna kako će se koristiti. Nema projekata, nema plana i vizije, a oni ostaju dok Ministarstvo finansija ne odluči kako će ih potrošiti 2023. godine“, istakla je Bajrami.

Ona je dodala da je normalno da svake godine dolazi do povećanja budžeta. Prema njenim rečima, toliki porast je bio i tokom pandemije.

Bajrami kaže da ne može biti povećanja budžeta, u poređenju sa visokom stopom inflacije.

„Budžet je veći svake naredne godine. Čak i u vreme pandemije u totalnom gašenju 2020. godine, kada smo imali ekonomski pad od pet odsto, imali smo najveći budžet. U nominalnom smislu, postoji povećanje budžeta u skoro svim budžetskim organizacijama, ali to ne nadoknađuje stopu inflacije. U devetomesečnom izveštaju Ministarstva finansija proizilazi da je na računu banke ostalo 677 miliona evra“, dodala je ona.

Što se tiče upozorenja Vlade da će opštinama oduzimati neutrošena sopstvena sredstva, Bajrami je kazala da je ta odluka protivustavna. Istakla je da će, ukoliko se taj član ne izbaci iz predloga zakona o budžetu, biti poslat Ustavnom sudu.

„To je veoma problematičan članak i neustavan je, jer postoje drugi zakoni koji dozvoljavaju opštinama da prenose sredstva iz godine u godinu", dodala je Bajrami i dodala da DSK neće glasati o budžetu za 2023. godinu.