Bajrami: Kurti lansirao novi biser - "obaramo sopstvene rekorde"

Hikmete Bajrami
Izvor: Foto: Ministarstvo finansija

Poslanica DSK Hikmete Bajrami reagovala je povodm izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da sadašnja "vlada obara sve rekorde", ističući da je realnost drugačija i da je Kurti propagandom došao na vlast.

Bajrami je u objavi na Fejsbuku navela da je Kurti posle fraze "neprevaziđen ekonomski razvoj" danas lansirao novi biser "obaramo sopstvene rekorde".

"Međunarodni monetarni fond kaže da ekonomski rast na Kosovu za 2022. godinu ne može da pređe 2,7 odsto. S druge strane, Agencija za statistiku Kosova je ranije objavila izveštaj koji pokazuje da je privredni rast u drugom kvartalu ove godine iznosio samo 2,14 odsto. Recite nam, molim vas, kada smo imali ekonomski napredak od 2,7 odsto, koji ste rekord ovde oborili", upitala je Bajrami.

Ipak, kako dodaje Bajrami postoje neki "rekordi" koji su oboreni.

"Inflacija po Svetskoj banci je 19,1 odsto, prema Agenciji za statistiku 12,7 odsto. Kao rezultat povećanja cena, povećani su prihodi od carine. Vlada je naplatila poreze od građana i preduzeća. Samo prošle godine iselilo se 42.000 građana. Prema ovogodišnjim anketama, svaki drugi građanin želi da ode odavde. Oborili ste rekord i nezaposlenosti. Kapitalna ulaganja su najniža od proglašenja nezavisnosti. Oborili ste rekord i u zdravstvu. Zdravstvo se pogoršalo, doktori i pacijenti kažu da nikad gore nije bilo", poručila je ona.

Bajrami napominje da je sadašnja vlada oborila rekord u lošem upravljanju energetskom krizom.

"Restrikcije u avgustu, nema ugovora o snabdevanju energijom, remont blokova je propao i prošle godine, ali ove godine kvarovi su još veći. Treba pomenuti i poskupljenje struje početkom ove godine, bekstvo mladih, posebno kvalifikovane radne snage, bekstvo lekara, štrajkovi u obrazovanje i u javnoj upravi, kriminal, nasilje, ugovori i pregovori/korupcija, hapšenja u slučaju Brezovica, veza sa Samoopredeljenjem, nepotizam u zapošljavanju", navodi Bajrami.

Bajrami navodi da ekonomska situacija nije dobra zato što premijer tako kaže, niti je loša zato što je opozicija tako opisuje, već je ekonomska situacija ozbiljna jer je građanima kupovna moć smanjena za 20 odsto.