Bajrami: Spiskom o dobijenoj pomoći ministar Murati izazvao mržnju prema privatnom sektoru

Hikmete Bajrami i Hekuran Murati
Izvor: lajmi.net

Bivša kosovska ministarka finansija Hikmete Bajrami rekla je da je Paket ekonomskog oporavka koji je usvojila vlada Avdulaha Hotija bio dobar, a jedna od najboljih mera je bila raspodela 60 miliona evra kao pomoć usled posledica koronavirusa, prenosi Gazeta metro.

Bajrami je rekla da su kriterijumi za dodelu te pomoći bili potpuno isti kao oni koje je sprovela prethodna Kurtijeva vlada, odnosno ministri iz redova Samoopredeljenja.

"U sprovođenju hitnog fiskalnog paketa, vlada je napisala da minimalnu zaradu treba subvencionisati, mesec dana za radnike, mesec dana za poslodavce, za sva preduzeća koja su direktno ili indirektno pogođena pandemijom“, rekla je Bajrami.

Ona je dodala da se 60 miliona evra odnosilo na štetu koju su preduzeća imala tokom vremena kada je zbog pandemije koronavirusa došlo do potpunog zatvaranja.

Bajrami ističe da je spisak preduzeća koja su dobila pomoć, a koji je objavio aktuelni ministar Hekuran Murati, izazvao samo mržnju prema privatnom sektoru.

"Spisak koji je objavio ministar Hekuran Murati nije ništa proizveo, već samo mržnju prema privatnom sektoru, za koji mogu da kažem da je najzaslužniji u ovoj zemlji. Problem je što je trenutna penzija smanjena, ljudi su dobijali 120 evra, sada primaju 100 evra. Dodaci za pandemiju uzimaju se svaka 3 meseca, jer se okolnosti usled pandemije ne mogu predvideti. Ono što je dobro je da se obećanja moraju održati“, zaključila je Bajrami.