Bakojani: Zadovoljna sam odlukom PSSE, Kosovo da ispuni preuzete obaveze

Dora Bakojani
Izvor: Gazeta expres

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani izrazila je zadovoljstvo nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta ekspres.

Bakojani je naglasila da će članstvo Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na Kosovu.

"Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo”, rekla je ona, prenosi Gazeta Ekspres.

Ona je istakla da je pred Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

"Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno", navela je Bakojani.

Bakojani je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

"Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje", zaključila je ona.