Portret bez rama Dore Bakojani: Sestra protiv bratstva

Dora Bakojani
Izvor: Gazeta expres

Sedamdesetogodišnja Dora Bakojani, "liberalni političar sa dubokom verom u evropske ideje", kako piše u njenoj biografiji, nosilac brojnih priznanja i medalјa, prva Grkinja na funkciji šefa diplomatije, nekadašnja ministarka kulture i gradonačelnica Atine sa nesumnjivo bogatom političkom karijerom i značajnim funkcijama u vladajućoj Novoj demokratiji, pokazala je da sve to ne znači i posedovanje važnih vrlina među koje, recimo, spada – doslednost.

Kao izvestilac PSSE, beskrupulozno, „ne trepnuvši”, hladnokrvno prenebregavajući činjenicu da je koliko juče govorila o neophodnosti ispunjavanja tri uslova, promenila je mišlјenje i predložila ulazak Kosova u Savet Evrope bez ikakvih prepreka, tvrdeći da će „tako bolјe biti zaštićena lјudska prava i slobode srpske manjine”. Tako je, iz samo njoj poznatih razloga, verovatno smatrajući da „stavovi služe da bi se menjali” u SE preporučila članstvo jedne teritorije koja nije međunarodno priznata i koja nije članica UN. Razočarala je Srbiju utoliko pre što dolazi od nekog ko je blizak grčkoj vladi i nama prijatelјskog naroda.

Visoko je obrazovana sa diplomom političkih nauka i komunikacija Univerziteta „Ludvig Maksimilijan” u Minhenu, a zatim je pohađala studije na Atinskom univerzitetu. Dugogodišnji je član Nove demokratije, iz koje je isklјučena zbog podrške antikriznim merama vlade 2010, kada je osnovala novu stranku Demokratsku alijansu, ali je kasnije bila izabrana kao poslanik u još dva mandata.

Bila je udata za poslanika Pavlosa Bakojanija, koji je poginuo u atentatu terorističke grupe 17. novembra 1989. Uspešno je došla do njegovog mesta u parlamentu, bila generalni sekretar stranke za međunarodna pitanja, 2002. je izabrana za gradonačelnika Atine, a za šefa diplomatije 2006. Činjenicu da je posle dve decenije njen sin Kostas Bakojani postao gradonačelnik Atine svakako je doživlјavala kao sopstveni uspeh i produžetak „porodične linije”. Međutim, Atinjani mu na izborima prošle godine nisu dali drugu šansu.

Funkcija glavnog izvestioca za prijem Kosova u Savet Evrope možda nije njen poslednji, ali sasvim sigurno je, sa lјudskog ali i političkog stanovišta, neslavni posao. Čak je i bivši grčki premijer i lider Sirize Aleksis Cipras, koji je bio protiv odluke o prijemu Kosova u Savet Evrope, pokazao kako se čuva prijatelјstvo i brani stav. Dora Bakojani, kao najstarija od četvoro dece grčkog političara Konstantina Micotakisa, premijera Grčke od 1990. do 1993. i lidera konzervativne stranke Nova demokratija od 1984. do 1993, sestra sadašnjeg premijera Kirijakosa Micotakisa, kao da ne čuje njegove više puta ponavlјane reči o čvrstoj i nepromenjenoj poziciji Grčke kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova... Jer ukoliko za razliku od prethodnog glasanja, kada je Grčka bila uzdržana, njen predlog bude izglasan, to će posredno značiti priznavanje Kosova.

Ali želimo da verujemo da Dora Bakojani nije Grčka, da je „radila na svoju ruku” i da će se zarad tradicionalnog prijatelјstva naše dve zemlјe Micotakisova vlada odlučno distancirati od kontroverznog predloga koji je na ozbilјan ispit stavio viševekovne veze dva naroda.

Piše za Politiku: Jasmina Pavlović Stamenić