Balje: Strah Beograda od ‘velike Albanije’ je realan

duda balje
Izvor: sandzakpress.net

Predstavnica bošnjačke zajednice na Kosovu Duda Balje, koja je će odlukom Centralne izborne komisije imati četvrti poslanički mandat u Skupštini Kosova, kaže da će se međusobno priznanje Beograda i Prištine desiti pre ili kasnije, prenosi Al Džazira.

"Druga opcija, realno, ne postoji. S predsednikom Srbije AleksandromVučićem ili bez njega, Kosovo je samostalna država i to je proces koji više niko ne može vratiti“, smatra ona.

Balje je istakla da dosadašnji pokušaji pregovora Srbije i Kosova nisu bili uspešni.

"Kurti ima poseban stav o tom pitanju. Smatra da nije prioritetno za Kosovo da se s pregovorima nastavi odmah. Videćemo u periodu koji dolazi razvoj situacije, planove i pritiske Evrope i Amerike“, navela je ona.

Na pitanje, kako tumači sve glasnije izjave iz Srbije o opasnosti od formiranja "velike Albanije", Balje je rekla da postoji realan strah.

"To je realan strah. To je ideja koja egzistira već više godina. Definisana je kao radikalna, ali sada s Kurtijem sve više oživljava“, ukazala je ona.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Balje je ukazala da se to pitanje na Kosovu tretira kao formiranje države u državi.

"Srpski predstavnici žele veću samostalnost i povezanost zajednice tih opština s Beogradom. Sa druge strane, vlast na Kosovu nije spremna da im da ništa više prava u poređenju s ostalim opštinama“, rekla je Balje.

Upitana da prokomentarišše da li je možda primer Republike Srpske razlog zbog kog Kosovo ne želi ZSO, Balje je rekla da je RS loš primer koji se na Kosovu često pominje u negativnom kontekstu.

Balje je rekla i da za lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija mogućnost teritorijalne razmene sa Srbijom nije opcija.

Rados
21. Mart 2021.
I ti kao i svi drugi Kosovski politicari zivite u zabludi.Vasim izjavama samo pokusavate da manipulisete gradjanima radi produzetka i opstanka na vlasti.Treba da znas jednom zauvek da Srbija nikad nece priznati svoju teritoriju kao nezavisnu drzavu
Nije se rodio i ni ti ce smeti bilo ko da to uradi.Srbija valjda zmas je priznata drzava u celom svetu za razliku od Kosova gde su priznanja pala na 90 zemlje.Bez Srbije nema dogovora sa Kosovom.Svi putevi Kosova vode preko Srbije
I nema sta Kosovo da priznaje Srbiju kad je to njena teritorija i po Ustavu i po rezoluciji 1244 SBUN.Ako je Kosovo drzava zasto trazite priznanje od Srbije.
I na kraju bez Rusije i Kine i bez odobrenja SBUN nema resenja.
Poslednji Janjičar
21. Mart 2021.
Zašto kasnite sa objavom komentara? Vi bi ste trebali biti transparentni i objavljivati komentare. Bilo kako bilo, nema problema / ska problem. Ćud Balkanska je razumljiva samo onima nisu ni jedno ni drugo ni treće. Neće biti ni Velike Albanije, ni Velike Srbije, ni Velike Turske (ćitaj BiH, ni Velike Hrvatske, ni Velike Bugarske. Duda je mali slatkiš u poređenju sa našim Duhovnim Liderom, koji je održao obećanje. KAKVO? CELI SVET ĆE USKORO SAZNATI.