Baraljiu: Osnivanje ZSO neprihvatljivo i za javno mnjenje na Kosovu

Mazlum Baraljiu
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Mazljum Baraljiu kaže da je formiranje Zajednice srpskih opština neprihvatljivo čak i za javno mnjenje na Kosovu jer je protivna Ustavu, prenosi Ekonomija onlajn.

Baraljiu je uputio kritike na račun izaslanika EU i SAD u dijalogu zbog „promene stava prema Kosovu”, a kako dodaje, međunarodna zajednica nije ispunila jednu od svojih obaveza a to je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

„Mislim da bi razum morao da prevagne i na jednoj i na drugoj strani, pa i kod međunarodnih posrednika, koji treba da razumeju situaciju i stav vlade jer je formiranje ZSO neprihvatljivo pošto je neustavno. Sporazumi koje su napravile prethodne vlade su jednostavno teški jer se javno mnjenje izjasnilo protiv tih sporazuma. Takođe, SAD su jasno izjavile da će biti međusobnog priznanja u konačnom sporazumu, a konačnog sporazuma nema, niti će ga biti u ovoj fazi pa ni priznanja Kosova. To nije problem vlade Kosova niti javnog mnjenja, već je problem stavova EU i njenih izaslanika i drugih iz međunarodne zajednice”, rekao je on.

Baraljiu je naglasio da je ZSO protiv Ustava Kosova jer je etnički zasnovana i ima izvršna ovlašćenja.