Šle: Za izradu predloga statuta ZSO nas niko nije ovlastio, u tome je poenta

FES - predstavljanje Nacrta statuta ZSO u Prištini
Izvor: Kosovo Online

Direktor Fondacije "Fridrih Ebert" za Kosovo i Severnu Makedoniju Rene Šle demantovao je da je njihov predlog nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom neko ovlastio, i ponovio da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Koha.

"Mi smo nezavisna politička organizacija i mislim da je Vučić takođe direktno napao Fondaciju pre 2-3 nedelje govoreći: ko ih je ovlastio? Niko nas nije ovlastio, to je poenta. Ovo je delo civilnog društva i svaki zainteresovani građanin može da napravi statut, ako to želi. Samo želimo da doprinesemo javnoj raspravi. I moje očekivanje je da imamo interaktivnu diskusiju sa civilnim društvom, Skupštinom, Vladom i svim zainteresovanim stranama i naravno sa stanovnicima opština koje su pogođene", naglasio je Šle.

On je istakao da objavljivanje tog nacrta dan pre rasprave o ZSO u Ambasadi SAD na Kosovu nije orkestrirano.

"Bilo je dosta spekulacija da je to usklađeno sa drugim naporima i vremenom objavljivanja sa američkom ambasadom deluje malo smešno, ali mogu da vam kažem ponovo da smo radili na ovome godinu dana", rekao je Šle.

Prema njegovim rečima,  prema statutu, Zajednica opština sa srpskom većinom ima više nadležnosti, ali ovlašćenja su ograničena i ne dovode u pitanje opštine.

On je rekao da je cilj da se dobrim predlozima posavetuju Vladu ili Skupštinu Kosova. Šle smatra da je njihov predlog statuta ZSO pravičan.

"Mislim da je moja poruka međunarodnoj zajednici: pogledajte, Udruženje je velika prepreka normalizaciji. Ovde imate konkretan i konstruktivan predlog da se pozabavite ovim i mislim da je to fer predlog", izjavio je on.

O stavovima kosovskog premijera Aljbina Kurtija po pitanju ZSO, rekao je da je "Kurti glas zabrinutosti mnogih ljudi u društvu".

"Ako želimo da primenimo Briselski sporazum, postoje dobri razlozi da ga primenimo kao oblik međunarodne odgovornosti Kosova. Jer na kraju krajeva, Kosovo traži da bude potpuno priznata država u međunarodnoj zajednici. I ja delim neke od zabrinutosti u vezi sa Briselskim sporazumom. Pomenuli ste Republiku Srpsku u Bosni. Ja ne gledam model Republike Srpske u Bosni kao 'dobro, ovo je model uspešne priče' koji želimo da ponovimo. na Kosovu. Naprotiv. Ako konkretno pogledate naš predlog statuta, naći ćete zaštitne mere da se tako nešto spreči. I važan odgovor na zabrinutost o ovom sporazumu je da statut koji smo mi izradili ne predviđa izvršna ovlašćenja, nema ovlašćenja treće vlade, nema države u državi već je to asocijacija opština i kao takva ni na koji način ne podriva osnovne pravne koncepte sadašnjeg pravnog regulatornog sistema Kosova", rekao je Šle.

On je rekao da statut koji je predložio FES jasno reguliše šta Srbija može da finansira, a šta ne.

"Možda može biti i drugih predloga za druge zaštitne mere i mislim da je sa strane Kosova ovo dobar predlog. Srbija trenutno finansira paralelni sistem, ali ono što ovaj statut čini jeste da poboljšava ovu situaciju, jer to reguliše jer daje jasan mandat šta je dozvoljeno i što je još važnije, šta nije dozvoljeno. Takođe, u okviru dozvoljenog, daje ulogu institucijama Kosova, tačnije Generalnom revizoru Kosova da vrši reviziju i da li ovo udruženje funkcioniše kako treba. Tako da bih rekao da je to unapređenje i jačanje kosovskih institucija", naglasio je Šle.

Šle je naglasio da je prema predloženom statutu koji je fondacija izradila za ZSO članstvo novih članica dobrovoljno.