Baraljiu: Srpska delegacija u Rambujeu napravila ozbiljnu grešku što nije potpisala sporazum

Mazljum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazljum Baraljiu izjavio je za Kosovo onlajn, uoči sutrašnje 25. godišnice početka pregovora u Rambujeu, da su politički predstavnici bivše Jugoslavije napravili grešku jer nisu smatrali ozbiljno namere međunarodne zajednice i što nisu potpisali sporazum.

„Bila je velika greška delegacije Srbije zato što nisu pristali da potpišu, da se saglase da se potpiše sporazum. To je bio sporazum međunarodnog karaktera, jer je bilo uslovljeno - ako se ne potpiše, bombardovaće se Srbija. Milošević i njegovi ljudi smatrali su da nikada neće doći do toga da zapadne sile bombarduju Srbiju, međutim, do toga je došlo i Srbija je samo pretrpela neizmernu štetu. Bombardovanje se desilo, a nakon toga znamo šta se desilo, Kumanovski sporazum, ulazak trupa Nato na Kosovo i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine. Ogromna greška, nepovratna, tadašnje delegacije Beograda, bivše Jugoslavije, jer nisu smatrali dovoljno ozbiljno namere i strpljenje međunarodne zajednice“, rekao je Baraljiu.

Mesta za takvu vrstu pregovora i mirovnih konferencija danas više nema, smatra Baraljiu i podseća na Rezoluciju koju je 2010. godine donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a kojom je, kako je rekao, ovlašćena Evropska unija da pokrene dijalog između Kosova i Srbije "za recipročna pitanja".

„Ne ovo što se desilo kasnije od tehničkih pitanja između dve zemlje, tehnički, svakodnevni problemi koji se i dan danas nažalost ne rešavaju, nego se prešlo na politički, diplomatski dijalog koji traje još uvek. Srbija pokušava da vrati proces na početaku, zato je i ubačen predložak u tom Briselskom sporazumu da se obe strane neutralno odnose prema statusu. Srbija smatra da treba pregovarati o budućem statusu Kosova zato što ne priznaje Kosovo, međutim, Kosovo smatra da je priznata zemlja od 117 zemalja sveta. Proglasila je nezavisnost i smatra sebe državom sa narodnim subjektivitetom, koja bi trebalo da se smatra kao ravnopravan član i partner u dijalogu prema Međunarodnoj bečkoj konvenciji“, rekao je Baraljiu.