Baraljiu: Za izjašnjavanje građana o smeni gradonačelnika na severu nije potreban Zakon o referendumu

Mazljum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Za izjašnjavanje građana o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova nije potreban Zakon o referendumu, ocenio je za Kosovo onlajn profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazljum Baraljiu, pojašnjavajući da je zbog toga doneseno Administrativno uputstvo od strane Ministarstva lokalne samouprave, koje, kako je rekao, omogućava građanima da se kroz proceduru koju ono predviđa razreše gradonačelnici.

"Za ovo pitanje dovoljna je ova procedura prema uputstvu, koja je zakonska. Međutim mi imamo osnov za donošenje Zakona o referendumu za sva druga pitanja o kojima eventualno treba da se izjašnjavaju građani, jer je referendum najneposredniji način i model demokratskog izjašnjavanja građana povodom svakog pitanja. Recimo, neke zemlje koje su napredne u smislu konsolidacije demokratije kao što je Švajcarska, o svakom pitanju, čak i lokalnog, mesnog, karaktera, pitaju građanstvo referendumom. To mi nemamo zato što godinama nije postojala politička volja međunarodne zajednice koja je bila ovde i koja je pomagala da se stvara administracija, ali nije bilo ni političke volje političkih stranaka, bivših i sadašnjih, da se nešto tako uradi“, rekao je Baraljiu.

Ono što će uslediti na severu, smatra Baraljiu, je glasanje prema članu 72 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se predviđa jedan od mogućih načina za razrešavanje predsednka bilo koje opštine, u ovom slučaju četiri opštine na severu.

„Preko zahteva, ne kaže se peticije ili referenduma, nego zahteva, uz Administarativno uputstvo. On je prosleđen CIK-u gde se proverava da li su potpisi po zakonu i Administrativnom uputstvu, 20 odsto izbornog tela i naravno da će se ići na glasanje i to glasanje treba da se upotpuni sa 50 odsto plus jedan glas“, rekao je Baraljiu.

Kako kaže, u toku je proces provere potpisa u CIK-u, jer treba proveriti sve detalje potpisnika zahteva.

„Posle glasanja, ide se na proces proglašavanja izbora. Zakonski rok je najmanje 30 dana, a najviše 45, i u tom roku treba da se održe ti takozvani vanredni izbori ili prevremeni izbori i onda se glasa i dobijamo ono što narod izabere“, rekao je Baraljiu.