Barbero: Sramno povlačenje SAD iz Avganistana, zemlje na Zapadnom Balkanu potvrdile da Amerika ima pouzdane saveznike

General Barbero
Izvor: Klix.ba

Michael D. Barbero, general -potpukovnik američke vojske u penziji za u intervjuu za "Delo" pričao je o posledicama povlačenja Sjedinjenih Država i saveznika iz Afganistana, kao i ulozi zemalja Zapadnog Balkana, ali i turskog predsednika Erdogana.

Na pitanje u kom pravcu će se zaputiti izbeglice iz Avganistana, kao i tome da je Erdogan oštro odbio zamisao o prihvatanju izbeglica, general Barbero navodi da "turskog predsednika ne bi uzimao kao uzor".

"Znam, da imamo u tom delu Evrope dosta lidera, kojima je on uzor, ipak verujem, da možemo nastupiti zajedno i pokušati pronaći način da zajedno pomognemo ljudima iz Avganistana, koji su u nevolji. Odaziv država na Zapadnom Balkanu, koje su se otvorile za izbeglice je ponovno potvrdio, da imamo pouzdane saveznike i partnere. Novi talas izbeglica će doći i to je realnost, samo zajednički to možemo savladati. Amerika je zemlja imigranata, zbog njih je postala tako moćna i sasvim sigurno učinit ćemo sve što se je moguće, da tim ljudima pomognemo", rekao je Barbero, koji je trenutno i član Saveta ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

On sam navodi da je način na koji je izvedeno povlačenje sraman.

"Odluku o povlačenju iz Avganistana i način kako je bila ta operacija izvedena, treba razlikovati. Povlačenje američkih jedinica iz Avganistana u američkoj javnosti uživa veliku podršku, ta odluka je sazrela još davno, dugo je poznata i dobro predstavljena kako domaćoj javnosti tako i našim međunarodnim partnerima. Način na koji smo povlačenje izveli je sraman. To je neuspeh na svim nivoima: na vojnom, strateškom, obavještajnom i na nivou administracije. Dakle, iako je odluku sa vojnog aspekta moguće nekako braniti, kako je izvedena nije moguće braniti na nijedan način. Govoriti i izgovarati se da nismo znali, da su spremni talibani tako brzo preuzeti vlast, samo potvrđuje, da je povlačenje bilo katastrofalno slabo planirano i da smo otkazali na obavještajnom nivou", navodi penzionisani američki general.

O tome šta to znači za međunarodnu verodostojnost SAD i njenih saveznika, Barbero navodi da za "ugled SAD kao vodeće svetske sile i kao partnera saveznika sasvim sigurno ništa dobro".

"Saveznicima i svojim partnerima u Avganistanu smo obećali, da ih nećemo napustiti, a to što upravo sada radimo je napuštamo ih. Još više, tokom vrlo slabo planirane evakuacije smo u poslednjem terorističkom napadu izgubili smo još 13 života naših mladih momaka, koji su pokušali ljudima obezbediti bezbedno povlačenje iz Kabula. Mnogo posla nas čeka, da ponovno uspostavimo narušeno poverenje naših međunarodnih partnera i vojnih saveznika". 

Barbero i ističe da će sada u Avganistanu započeti borbe za vlast unutar talibanskih frakcija.

"Iran je tamo još prisutan i pokušat će povećati svoj uticaj u državi. Pakistan, koji je uistinu nikada nije bio prijateljski do SAD u tom ratu igrat će dvostruku ulogu palikuće i vatrogasca, pokušat će ubuduće mešati u tu državu. Naši partneri koji su Avganistanu radili za nas će pod novim režimom platiti vrlo veliku cenu. Mira tamo neće biti još dugo i Avganistan će ponovo postati područje gde će se skrivati i uvežbavati teroristi. Dakle ponovno smo na početku. Kina, Rusija i druge države, kojima se ne sviđamo, sa takvim raspletom sasvim sigurno nisu nezadovoljne".