Pentagon savetovao Bajdena da se drži dogovora s talibanima

Džo Bajden
Izvor: Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Pentagon je preporučio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da se pridržava dogovora o 31. avgustu kao krajnjem roku za odlazak američkih trupa iz Avganistana, potvrdili su američki zvaničnici, prenosi Tanjug.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je predstavnica Bele kuće Džin Psaki izjavila da je američki predsednik predočio liderima G7 tokom današnjeg samita da će američka misija u Kabulu biti okončana u zavisnosti od ostvarenja američkih ciljeva.

"Predsednik je potvrdio da smo na dobrom putu da ispunimo te ciljeve do 31. avgusta", izjavila je Psaki.

Američki predsednik je tokom svog izlaganja na samitu G7 ukazao da SAD "ubrzano sprovode povlačenja iz Avganistana do 31. avgusta u zavisnosti od saradnje sa talibanima".

Bajden je poslao hiljade američkih vojnika na aerodrom u Kabulu nakon što su talibani pre skoro dve nedelje zauzeli glavni grad i veći deo Avganistana.

Oko 6.000 američkih vojnika pomaže u evakuaciji američkih građana i ugroženih Avganistanaca, ali i u obezbeđivanju aerodroma kako bi i druge zemlje mogle da evakuišu svoje državljane.

Ja
25. Avgust 2021.
To je dobro sto radite, trebaju se spasiti ljudske zivote i to je dobro sto je brza evakuacija , narod nemogu da ostanu tamo da ne budu zlostsvljeni od talibana!!!