Bećirović: Američka ponuda će biti kompleksna, ogromna korist i za Kosovo i za Srbiju

Zijad Bećirović
Izvor: Facebook

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani Zijad Bećirović izjavio je da će američka ponuda za rešavanje kosovskog pitanja biti kompleksna, ali da bi orgormnu korist od toga trebalo da imaju i Srbija i Kosovo.

Bećirović je odgovarajući na pitanje da li može Srbija da prihvati ponudu, koju će, kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uskoro dobiti, rekao da je ponuda mnogo kompleksnija nego što se zasad predstavlja u javnosti.

“Srbija će dobiti brojne ustupke. Izaslanik američkog predsednika ambasador Ričard Grenel naglašava ekonomski aspekt sporazuma. Predsednik Srbije je vešt pregovarač i zato pušta u javnost različite aspekte mogućeg sporazuma, koji još nije definitivno preciziran. Od budućeg sporazuma trebalo bi da izvuku ogromnu korist Srbija i Kosovo, ali i ceo region, pošto posle toga dolazi na red sređivanje situacije u BiH”, rekao je Bećirović za "Alo".

Prema njegovoj oceni Srbija može mnogo više da postigne ukoliko obezbedi široku konsenzualnu podršku predsedniku Vučiću.

“Dakle, ukoliko budu prisutne opstrukcije srpske opozicije, koje su najavili i koje su već prisutne, to će uticati na konačni ishod sporazuma. Pri tome Milorad Dodik već nanosi veliku štetu Srbiji svojim delovanjem”, ocenjuje Bećirović.

Sa druge strane, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović veruje da SAD žele da što pre izdejstvuju priznanje Kosova i da će Srbija biti izložena velikim pritiscima.

“Verujem da Amerika želi da što pre izdejstvuje priznanje Kosova, jer vreme ne radi za njih, nego protiv njih. Tu postoji opasnost da će oni povećati pritisak na nas i da će u tome biti manje obazrivi”, rekao je Jovanović za “Alo” i dodaje da ipak, neće smeti da pređu neke crvene granice, pošto bi rizikovali da se definitivno otuđimo.

U svakom slučaju, bićemo izloženi velikim pritiscima da progutamo tu ružnu žabu i skinemo Kosovo sa dnevnog reda, istakao je Jovanović.