Bećirović: Sporazumom Albanije i Italije o migrantima dodatno se aktivira balkanska ruta

Zijad Bećirović
Izvor: Kosovo Online

Direktor Međunarodnog centra za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović ocenio je u izjavi za Kosovo onlajn da se dogovorom Albanije sa Italijom o izgradnji migrantskih centara u Albaniji, stvara nova ruta za migrante koja bi išla preko Balkana.

Kako navodi, migranti bi tu rutu koristili isključivo za tranzit ka zapadnim zemljama.

„Bez obzira ko bi dolazio, da li su to migranti ili neki drugi - to bi menjalo etničku strukturu. Oni žele da zadrže postojeću strukturu, ali ovo više govori o poziciji samog Edija Rame. On je već više od deset godina na vlasti i u stvari ta njegova vlast se osporava duži niz godina zbog utemeljenih primedbi i pritužbi na izborne prevare. Videli smo te skandale koje on ima sa svojim lobističkim strukturama, sa tim agentima FBI u Americi gde se vodi sudski postupak, znači on se tereti za najteža nezakonita dela, pa između ostalog i kao što sam rekao i za trgovinu narkoticima i trgovinu migrantima. Mislim da je ovde prvenstveno cilj da se on spasi i da osigura podršku, a Italija je najvažniji partner za Albaniju u Evropi i zemlja je sa kojom ona ima najveću trgovinsku razmenu, da ustvari osigura svoju vladavinu odnosno političko preživljavanje, a onda ide sve ostalo. Između ostalog, naravno da tržište ima svoje zakonitosti, biznis ima svoje zakonitosti, tako ako vam treba radna snaga vi se morate snaći zato što želite da imate dobar poslovni rezultat, a pre svega da ostvarujete profit", rekao je Bećirović.

Na pitanje da li će se možda migranti iz Albanije "preseliti" na Kosovo nakon vizne liberalizacije, kada se očekuje veliki odliv radne snage sa Kosova ka zapadu, Bećirović navodi da ne veruje da će do toga doći.

„Kosovo nije ni po čemu atraktivno migrantima, nema razvijenu privredu, niti je atraktivno za život. Jednostavno, put migranata je pre svega prema Zapadnoj Evropi, oni to ne skrivaju i zbog toga sve zemlje koje učestvuju na toj ruti, sada imamo tu Sredozemnu rutu, a ovim dogovorom između Albanije i Italije ustvari najjača ruta za migrante bila bi preko Balkana i oni žele pre svega da utočište nađu u Zapadnoj Evropi. Sve ove ostale države manje više koriste se za tranzit i vrlo su tolerantne, one žele samo da što pre prođu migranti preko njihove teritorije i neka se njima bave ciljne destinacije, a to su pre svega najrazvijenije zapadne zemlje, a najviše Nemačka", naglasio je Bećirović. 

Sagovornik Kosovo onlajna dotakao se i situacije u samoj Albaniji koja je prema njegovoj oceni uvela jednu novu doktrinu - potpune okrenutosti i poslušnosti prema Zapadu.

„Oni apsolutno prihvataju sve što od njih traži Zapad, a pogotovo njihovi sponzori, a to su Sjedinjene Američke Države. Međutim, postavlja se pitanje da li je taj dogovor u skladu sa propisima Evropske unije, znači sa međunarodnim standardima kada se radi o migrantima, a i otvoreno je pitanje da li se on može ratifikovati u parlamentu Albanije s obzirom na odnose snaga unutar Albanije i u samom parlamentu koji faktički ne fukcioniše, što je pisano i u samom izveštaju Evropske komisije od prošle sedmice", rekao je Bećirović.

Prema njegovom mišljenju, ceo sporazum se zasniva na dogovorima sa Zapadom. 

„Naravno, ukoliko bude naredbodavcima odgovaralo da se to upotrebi pa čak i za destabilizaciju u pitanju bezbednosti, ne može se isključiti mogućnost da može doći i do toga, ali ovo će otvoriti brojna pitanja i unutar Albanije, ali i unutar same Evropske unije. Mislim da bez obzira na to, to oslikava sliku jedne poslušnosti gde vam se u stvari zauzvrat dozvoljava da radite šta god hoćete - najbolji primer je nezakonita trgovina narkoticima i kad je u pitanju Kosovo i dešavanja u vezi Kosova gde se manje više podilazi albanskoj strani", zaključio je Bećirović.