Begaj: Najbolji doprinos miru je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine

Bajram Begaj
Izvor: Reporteri

Predsednik Albanije Bajram Begaj istakao je, tokom susreta sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom u Vatikanu da je postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije najbolji doprinos miru, stabilnosti i napretku čitavog regiona, prenosi Ljajmi.

"Uprkos svom postignutom napretku, mir i bezbednost u regionu i dalje su veoma krhki, tako da bi postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije bio najbolji doprinos miru, stabilnosti i napretku celog regiona", podvukao je Begaj.

Begaj je ocenio da su odnosi Albanije i Vatikana odlično napredovali, nakon obnavljanja diplomatskih odnosa 1991. godine.

Kako je rekao, on ceni ulogu i podršku koju su Sveta Stolica, a posebno papa Franjo dali ne samo za duhovni oporavak Albanaca katoličke veroispovesti, već posebno za uzdizanje istorije i modela verskog suživota i harmonije Albanaca.

Begaj je, kako se navodi u saopštenju, kardinala Parolija upoznao i sa pozivom i napretkom Albanije u okviru evropskih integracija, njenim opredeljenjima u okviru jačanja dobrosusedstva u regionu Zapadnog Balkana, ali i doprinosom kao nestalne članice Saveta Ujedinjenih nacija za period 2022-2023.

Fokusirajući se na pitanje Kosova, predsednik Begaj je ocenio veoma dobre kanonske odnose između Vatikana i katoličke zajednice Kosova i izrazio uverenje u dalju posvećenost Vatikana u konsolidaciji mira i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana.