Papa Franja: Kosovo i Katalonija karakteristični istorijski događaji

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja
Izvor: Novosti.rs

U intervjuu koji je dao španskoj radio stanici "Koup", poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja je govoreći o situaciji u Kataloniji posle referenduma napravio poređenje s Kosovom.

"U istoriji je bilo mnogo slučajeva nezavisnosti. Postoje zemlje u Evropi koje su danas još u procesu nezavisnosti, pogledajte Kosovo i svu tu oblast koja se prepravlja", rekao je papa, dodajući da su "to istorijski događaji koje karakteriše niz posebnosti“.

Zatim se papa osvrnuo na specifičan slučaj Španije kako bi istakao da sami Španci "moraju suditi", ali je rekao da je "najvažnija stvar u ovom trenutku u bilo kojoj zemlji koja ima ovu vrstu problema da ih upitate da li su se pomirili sa sopstvenom istorijom".

"Ne znam da li se Španija potpuno pomirila sa sopstvenom istorijom, posebno istorijom prošlog veka", rekao je papa, koji je dodao da ako nije, da mora da napravi korak pomirenja sa svojom istorijom, što ne znači odustajanje od sopstvenih stavova, već ulazak u proces dijaloga i pomirenja.

U ovom trenutku, međutim, papa je zatražio "beg od ideologija" koje, po njegovom mišljenju, ometaju bilo kakav proces pomirenja, već štaviše "ideologije uništavaju”.

Papa se takođe pozvao na koncept "nacionalnog jedinstva" koji je opisao kao "fascinantan izraz", ali je upozorio da "to nikada neće biti vrednovano bez osnovnog pomirenja naroda". 

"Svaka vlada, bez obzira na njen predznak, mora preuzeti odgovornost za pomirenje“, zaključio je papa.

Miodrag iz Peći
02. Septembar 2021.
Pomuršnje u oprostu i katarzi i introspekciji. Tako su se pomiruli Burke i Crnci u Južnoafričkoj Uniji pisle trista godina najcrnjeg Aoarhejda i Segregacije.