Belgija: Zalažemo se za ukidanje mera Kosovu, ali neophodan napredak u ispunjenju zaheva EU

Zastave EU i Kosovo
Izvor: Kosovo Online

Predsedništvo Belgije, koje je zaduženo za unapređenje rada Evropskog saveta, saopštilo je da je EU spremna za ukidanje kaznenih mera protiv Kosova, ali da je neophodan dalji napredak u ispunjenju zahteva EU, prenosi Gazeta Ekspres.

„U skladu sa zaključcima Saveta o proširenju od 12. decembra 2023. godine, EU je spremna da ukine mere protiv Kosova u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahteva EU. Savet EU će se vratiti na to pitanje na osnovu izveštaja visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku o ispunjavanju ovih zahteva od strane Kosova”, rekao je portparol belgijskog predsedništva Dejvid Džordens.

On je dodao da se njegova zemlja zalaže za uravnotežen pristup između Kosova i Srbije, kao i za ukidanje ovih mera.

„Belgija traži izbalansiran pristup prema Srbiji i Kosovu, uključujući i kada su u pitanju mere EU. U ovoj perspektivi, Belgija se zalaže za ukidanje mera EU protiv Kosova kada se preduzmu odgovarajuće mere za ispunjavanje zahteva EU“.

O merama je juče govorio i portparol EU Peter Stano, koji je rekao da je izveštaj visokog predstavnika Đuzepa Borelja blizu finalizacije.

„Mogu da potvrdim bez javne rasprave o kontinuitetu procesa u Savetu, da je izveštaj blizu finalizacije i da će na kraju biti dostavljen Evropskom savetu“, rekao je Stano.