Kurti: Održali smo izbore na severu, Evropska unija da nam ukine sankcije

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je današnji izborni proces u četiri opštine na severu dokaz pobolјšanog bezbednosnog okruženja i vladavine prava i ocenio da su izbori bili uslov za ukidanje, kako je rekao, nepravednih mera Evropske unije prema Kosovu.

“Omogućavanje smene aktuelnih predsednika i održavanje izbora za smenu bili su klјučni kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane Evropske unije. Ove nepravedne mere, nakon današnjeg glasanja, treba ukloniti što pre. Oni kojima se ova četiri gradonačelnika na severu nisu svidela, večeras sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkcijama. I gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zekiri, čine dobro da konačno odu u svoje kancelarije i obavljaju svoje dužnosti u zvaničnim objektima opština Republike Kosovo”, naveo je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je podsetio da je prošlo godinu dana od vanrednih lokalnih izbora u sredinama sa srpskom većinom u Severnoj Mitrovici, Zubin Potoku, Zvečanu i Leposaviću koji su održani 23. aprila i da su te izbore priznali EU i SAD, odnosno zemlje Kvinte.

On se zahvalio CIK-u i svim kosovskim institucijama na organizaciji i sprovođenju današnjeg izbornog procesa.

Kurti je podsetio da su izbori organizovani kao odgovor na zahtev međunarodnih faktora nakon, kako je rekao, "pokušaja nasilnih napada ektremističkih bandi 29. maja prošle godine kada je povređeno 90 pripadnika Kfor i na desetine kosovskih policajaca i novinara".

“Osnov zahteva za razrešenje izbora bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabe izlaznosti građana, zbog pretnji ucenama lokalnom stanovništvu od strane zvaničnog Beograda i njegove male Srpske liste”, poručio je Kurti.

On je dodao da su današnji rezultati pokazali da nema volje da se aktuelni gradonačelnici razreše sa tih mesta.

“Dvadeset odsto glasova koje je prikupila Srpska lista za peticiju za pokretanje ovog procesa nije rezultiralo više od toga. Srbija je videla da može da dobije 20 odsto, ali ne i 50 odsto”, naveo je Kurti.

On je dodao da je Vlada Kosova imala velika iskušenja koje su, kako je istakao, beogradske vlasti nanele građanima u ove četiri opštine.

“U ove tri godine vlast je učinila sve od sebe da se bori protiv kriminala i šverca i da jača vladavinu prava. Prema podacima sa terena, u pogledu bezbednosti situacija je prijavlјena mirna, bez prijavlјenih incidenata. Ali, bilo je brojnih intervencija na zastrašivanju pretnji iz Srbije”, naveo je Kurti.