Ben Meir: Kurti da ne izigrava Erdogana ukoliko želi da očuva integritet demokratskog lidera

Alon Ben Meir
Izvor: Koha ditore

Profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins Alon Ben Meir poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da ne pokušava da imitrira turskog predsednika Erdogana i postavlja ultimatime opoziciji, ukoliko želi da očuva demokratski integritet, piše Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj medij, Ben Meir preporučuje premijeru Kurtiju da se ponaša u skladu sa demokratskim principima, kada je reč o odnosu prema opoziciji.

"Opoziciona stranka DSK složila se da glasa za Vjosu Osmani i Kurtiju je bilo mnogo pametnije da ne preti izlaskom na nove izbore, samo zato što se ostale opozicione partije, nisu složile sa njegovim stavovima", rekao je Ben-Meir.

Stručnjak za region Balkana Ben Meir dodaje da Kurti mora da očuva integritet demokratskog lidera.

"Da bi sačuvao demokratski integritet Kosova, premijer ne sme da postavlja ultimatume, koji podrivaju princip saglasnosti na kome se zasniva demokratija. Kurti ne bi trebalo da oponaša Erdogana iz Turske i da koristi parlament kao 'plastelin', da bi glasao o zakonima koji njemu odgovaraju", dodao je Ben Meir.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins osvrnuo se i na predložene izmene Zakona o izborima na Kosovu.

"Omogućavanje kosovskim stanovnicima koji žive u inostranstvu da glasaju u diplomatskim predstavništvima imao bi uticaj i  na opozicione stranke. Kurti mora da napravi izmene Zakona o kojima će se prethodno raspravljati u parlamentu i postići konsenzus sa civilnim društvom. Česti parlamentarni izbori na Kosovu podsećaju me na ono što se trenutno događa u Izraelu. Problem je što na izborima učestvuje mnogo stranaka i sve dok cenzus na Kosovu bude 5 odsto, to će omogućavati da veći broj partija bude zastupljen u parlamentu. Lek je, po mom mišljenju, podizanje cenzusa na 10 odsto, što će primorati manje stranke, koje dele slične stavove, da se ujedine i formiraju veće partije", zaključuje Ben-Meir.