Ben Meir: Kurti ne treba da prihvati ZSO, genocid Srbije na Kosovu nesporan

Alon Ben Meir
Izvor: Koha ditore

Profesor sa Univerziteta u Njujorku Alon Ben Meir smatra da formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima predstavlja štetu za Kosovo i zbog toga kosovski premijer Aljbin Kurti ne treba to da prihvati, prenosi Koha.

"Mislim da je Kurti u potpunosti u pravu. Ne možemo imati Zajednicu srpskih opština sa izvršnom vlašću, jer bi tako nešto omogućilo Srbiji da ima izvršnu vlast nad tim opštinama. To bi značilo davanje ove teritorije Srbiji. Ne želimo teritorijalne promene. Prema tome, po mom mišljenju, Kurti mora da se odupre udruženju opština sa srpskom većinom koje bi imalo izvršnu vlast, gde bi Srbija nadzirala tu vrstu moći", kaže Ben Meir.

Prema njegovim rečima, moguće rešenje za to je formiranje Zajednice srpskih opština, ali bez, kako je rekao, izvršne vlasti koja bi bila data Srbiji nad ovim opštinama.

"To je moguće i to ne znači da bi to trebalo da bude sve ili ništa, ali to bi mogao da bude neka vrsta odnosa koji bi obezbedio da Srbija neće imati izvršnu vlast u ovim opštinama", rekao je on Meir.

Ovaj univerzitetski profesor smatra da bi Srbija trebalo da sledi primer Nemačke i "prizna zločine protiv čovečnosti, jer je genocid Srbije na Kosovu neosporan".

Profesor Ben Meir se u intervjuu za Kosovo pres osvrnuo i na sastanke koji su održani u Beloj kući u septembru prošle godine, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa poručujući da su ovi sastanci napravljeni radi veličanja Trampa, a ne da bi pomogli normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Ti sastanci su trebali samo da slave Trampa i nisu održani da bi se postigao napredak između dve zemlje. Dakle, Kurti je danas u snažnoj poziciji, tako da mora da pokaže EU i SAD da Kosovo ima volju i da je spremno i da preduzima neophodne korake. Ovo bi izvršilo pritisak na Srbiju, pa bi Evropska unija bila u stanju da prihvati i započne proces integracije sa Kosovom, bez preduslova da priznanje mora da se dogodi prvo. Mislim da bi time SAD i EU mogle da izvrše taj pritisak na Srbiju2, navodi Ben Meir.

On dodaje da 2Srbija u principu želi da se pridruži EU, ali da pritisak na Srbiju dolazi iz Rusije".

"Ipak, u danima kada ovde imamo novu administraciju i predsednik Bajden je spreman da se suprotstavi Rusiji, to bi trebalo da pošalje Srbiji da ne treba da osećaju pritisak Rusije, da će SAD stajati uz njih kao i da će EU nastavi da održava odnose sa Srbijom, ali imajući uvek na umu krajnji cilj, a to je uzajamno priznavanje i sve što treba učiniti pod preduslovima", zaključio je Ben Meir.

Sami
19. Jun 2021.
Bravo ben maier