Beograd i Priština sklopili ekonomski sporazum, potpisali s Trampom

Potpisivanje sporazuma
Izvor: Twitter

U Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu danas su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija predsednika SAD Donalda Trampa, postavljena su dodatna dva stola za kojim su sedeli, svako na svojoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, a u sredini šef američke države.

Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su "svoj" primerak prosleđivali Trampu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su i dve delegacije.

Donald Tramp rekao je danas u Beloj kući da su se "Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose" i pozdravio, kako je naveo "ogroman pomak", postignut više od decenije nakon što je južna srpska pokrajina porglasila nezavisnost.

Tramp je govoreći u Ovalnoj sobi pred sastanak sa najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine rekao da se Srbija saglasila da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se "Kosovo i Izrel dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze".

Ceremoniji potpisivanja Ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, kao i američkog predsednika Donalda Trampa, prisustvovao je i potpredsednik SAD Majk Pens.

Takođe, bili su prisutni i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, američki senator Ron Džonson, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen, kao i specijalni savetnik predsednika SAD Džared Kušner.

U Ovalnoj sobi, u kojoj je sporazum potpisan, bili su i čvlanovi delegacije Beograda, Siniša Mali, Marko Čadež i Marko Ðurić, javio je Tanjug.

 

Kosovar
04. Septembar 2020.
ZELIM SVE NAJBOLJE NARODU KOSOVA. PROSPERIT KOSOVU U SVEMU. SRECNO!