Beširi: Potpisivanje sporazuma u Vašingtonu istorijski momenat

Beširi
Izvor: Twitter

Sporazum koji će danas biti potpisan između Beograda i Prištine u Beloj kući je istorijski momenat, jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i srpskog i albanskog stanovništva, izjavio je danas za Tanjug izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

Navodi da je sporazum fokusiran na ekonomski napredak i podrazumeva ulaganje u infrastrukturu - izgradnju puteva, železnica, obnavljanje avio-saobraćaja.

"Ono što se danas dešava u Vašingtonu jeste istorijski momenat, gde će prvi put posle demokratskih promena, ako uzmemo premijera Zorana Ðinđića, jedan visoki predstavnik Srbije imati sastanak sa predsednikom i to ne u bilo kojoj situaciji, već u situaciji da potpisuje dogovor između Beograda i Prištine koji će biti fokusiran na ekonomski napredak ", rekao je Beširi.

Ističe i da sporazum znači veliku posvećenost SAD, pre svega kada je u pitanju finansijska pomoći koja je, ukazuje Beširi, potrebna i jednom i drugom narodu.

Beširi navodi i da je ovaj sporazum "prvi korak" ka jednom budućem dogovoru koji svi neprestano očekujemo, a to je dogovor o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na pitanje kako Evropska unija gleda na to potpisivanje sporazuma pod pokroviteljstvom SAD, Beširi ukazuje da je veoma zanimljivo što se ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici više bavio dolaskom njegovog poljskog kolege u Srbiji, nego onim što se događa u Vašingtonu.

"To je zapravo signal da j EU nije preterano srećna šta se događa u Vašingtonu imajući u vidu da su upravo ovi dogovori oko auto-puta Niš-Priština, železnica, avio-saobraćaja obećavani u okviru Berlinskog sporazuma", rekao je Beširi.

On je dodao da i šest godina od Berlinskog sporazuma nikakvih opipljivih rezultata nema.

Beširi ističe da postoji "mala doza ljubomore" sa strane EU, ali će, navodi, sve biti mnogo jasnije u ponedeljak kada će se srpska i prištinska delegacija biti u Briselu gde će razgovarati o drugim temama, uključujući i ekonomsku saradnju.

Međutim, Beširi ukazuje da, gledajući u načelu, prirodni partner Srbije u ovom procesu jeste EU.