Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO

Petar Petković i Marko Đurić sa Kvintom
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Кvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu.

Petković je preneo jasnu poruku Beograda o neophodnosti formiranja ZSO, na koju Srbi na Кosovu čekaju punih 11 godina i u tom smislu, istakao da Beograd visoko ceni i podržava napore koje je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak uložio u pokretanje procesa formiranja ZSO.

Petković i Đurić su ponovili poziciju Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013 i 2015, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sagovornicima su još jednom objasnili ceo proces formiranja ZSO i uloga Upravljačkog tima, predstavničkog tela Srba sa Кosova, koje su formalno potvrdili i Beograd i EU i Priština, a koje je sporazumima nadležno da izradi Nacrt koji je predstavljen dijalogu na visokom nivou 2. maja.

Petković je sagovornike podsetio da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta ZSO sa ekspertima EU, ali da su, nažalost, ti razgovori zastali onog trenutka kada je Aljbin Кurti doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na Кosovu.

Svaki suštinski pomak u dijalogu po pitanju ZSO za Beograd je važan i zato je srpska delegacija, pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja, dodao je Petković.

U skladu sa tim, dodao je, Beograd je izrazio punu spremnost da se ti razgovori o Statutu nastave tamo gde su nepotrebno stali i to bez ikakve krivice Beograda.

Po pitanju dinara, Petković je istakao da su razgovori u Briselu bili teški i da je delegacija Beograda iznela svoje predloge i komentare za rešavanje krize, nastale odlukom Prištine da suspenduje upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, naglasivši da se taj problem mora urgentno rešiti, jer dovodi u pitanje fizički opstanak srpskog naroda na КiM.

Petković je iskoristio priliku da sagovornike podseti da Priština 11 godina odbija da formira ZSO i da upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Кurtija.

Pored toga, dodao je da svakodnevno nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima i ogoljena mržnja prema svemu što je srpsko na Кosovu, ugrožava teško stečenu stabilnost na terenu i u celom regionu.

Petković je informisao sagovornike i o nedavno održanom referendumu za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu Кosova, koji je, ukazao je - unapred bio osmišljen tako da ne uspe i da omogući Кurtiju da i dalje sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača.

"I za sve to, za najflagrantnije kršenje ljudskih prava Srba na Кosovu i Metohiji, koje se odigrava pred očima međunarodne zajednice, ispada da su privremene vlasti u Prištini nažalost nagrađene pokretanjem procedure za članstvo u Savetu Evrope, koje se dešava mimo svake utvrđene procedure, zbog čega se toj nepravdi treba odupreti u ovoj najstarijoj evropskoj organizaciji", rekao je Petković.

Na kraju razgovora, direktor Кancelarije za КiM je zaključio da je Beograd sve svoje obaveze iz Briselskog dijaloga ispunio i da nastavlja da učestvuje u daljim razgovorima u najboljoj veri da nam je neophodno očuvanje mira na terenu i postizanje zajedničkog rešenja i kompromisa.