Berbok: Proširenje EU geopolitička neophodnost, opasne "sive zone" na Balkanu

Analena Berbok
Izvor: Kosovo Online

Nemačka ministarka spoljnih poslova nalena Berbok poručila je da se ne sme propustiti prilika da, pridruživanjem novih članica, EU postane veća i jača, a samim tim i sigurnija, dodajući da Unija ne može priuštiti da još jednom čitava generacija "sedi u čekaonici", kao u zemljama Zapadnog Balkana.

Berbok je u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije za sopoljne poslove Nemačke, konstatovala da je od rata Rusije i Ukrajine proširenje EU geopolitička neophodnost.

"Političke i geografske 'sive zone' na Balkanu ili na istoku EU su veoma opasne. Ne možemo sebi priuštiti takve sive zone kao što su za Putina poziv na mešanje i destabilizaciju. Evropska unija se zalaže za slobodu, demokratiju i vladavinu prava. Kao i pre 20 godina, i danas milioni Evropljana ponovo vide priliku i obećanje da postanu građani EU. I ne možemo da priuštimo još jednom da čitavu generaciju nateramo da sedi u čekaonici EU, kao u zemljama Zapadnog Balkana. Ne smemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i jačom – a samim tim i sigurnijom. Naša Unija mira i slobode otvorena je za nove članove", navela je Berbok.

Ističe da bi pristupanje daljih zemalja Uniji bilo uspešno, mora da se obezbedi da EU ostane sposobna da preduzme mere i interno i eksterno.

U tom cilju, članice će, dodaje, nastaviti da razvijaju EU sa svom dužnom odlučnošću.

"Čak i ako imamo intenzivne debate o tome iznova i iznova – kao što se i očekuje u velikoj porodici. Ovde je posebno dragoceno bogato iskustvo članica EU koje su pristupile Uniji od 2004. godine, zemalja koje su uspešno savladale dug proces transformacije", naglasila je ona.

Kako ocenjuje EU se mora reformisati i pripremiti za nove članice.

"Po mom mišljenju, ovo uključuje smanjenje prostora za veto u Savetu. Moramo ostati sposobni da delujemo iu budućoj Uniji koja potencijalno broji preko 35 članica. Ovo uključuje češće donošenje odluka velikom većinom, za razliku od postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Nemačka – kao i svaka druga država članica – takođe može biti nadglasana. Moramo se odlučno baviti proširenjem i reformama", zaključila je ona.