Berbok: Zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju EU

Skopje_231130_Savet ministara OEBS_Analena Berbok 01
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbo izjavila je danas, uoči posete Ljubljani, da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju EU i da je cilj Nemačke jačanje Evropske unije u kojoj će biti i zemlje regiona.

"U svetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra delovati brzo i odlučno i ostati bezbednosno sidro za sve nas u Evropi. Nemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i Nato, nezamenljivo životno osiguranje u neizvesnim vremenima", navela je Berbok u saopštenju.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji.

"Ovo nije prazna fraza, već u našim sopstvenim bezbednosnim interesima - u Ljubljani, u Berlinu i širom Evrope", dodala je Berbok.

To, navodi, zahteva neophodne reforme u zemljama koje žele da postanu deo evropske porodice, ali istovremeno EU mora održati svoju reč i preduzeti korake u procesu proširenja kada se za to steknu uslovi.

"S obzirom na ruski imperijalizam, EU ne može sebi priuštiti nikakve sive zone usred Evrope. Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku", smatra šefica nemačke diplomatije.

Dodala je da Nemačka i Slovenija blisko i sa velikim poverenjem sarađuju po mnogim pitanjima.

"Borba protiv klimatske krize, najveće bezbednosne pretnje čovečanstvu, važan je oslonac naše saradnje. Članstvom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Slovenija će preuzeti međunarodnu odgovornost za mir i bezbednost u naredne dve godine – a naši prijatelji u Ljubljani imaju našu punu podršku", zaključila je Berbok.