Berbok: Srbiji je za EU ključno da podrži sankcije Rusiji

Analena Berbok
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je danas da je zbog rata u Ukrajini koji ima za cilj i podelu Evrope važno da Evropsku uniju podrže zemlje koje su na putu ka članstvu, a posebno je poručila Srbija trebalo da podrži spoljnu politiku Brisela, a time i sankcije, prenosi RTV.

U izjavi novinarima nakon sednice šefova diplomatija EU u Luksemburgu Berbok je prenela da je razgovarano o tome da je u ovom trenutku posebno važno podržati ne samo Ukrajinu, već i sve druge zemlje koje vide svoju budućnost u EU, posebno Zapadni Balkan.

"Ključno je da ne razočaramo zemlje koje vide svoju budućnost u EU i ispunimo naše obećanje o članstvu. To važi pre svega za Zapadni Balkan, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju. Naša je odgovornost da u ovoj polovini godine otvorimo pristupne pregovore sa tim zemljama", poručila je Berbok, prenosi Tanjug.

Berbok je kazala i da je imala bilateralni razgovor sa bugarskom koleginicom i da su se saglasile da je najvažnije da u ovoj situaciji započne pristupni proces za Skoplje i Tiranu.

Izrazila je nadu da će Bugarska brzo rešiti sva pitanja koja su s tim u vezi otvorena.

Dodala je da isto važi za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje su ovih dana i nedelja pokazale jasno da svoju budućnost vide u EU, a od kojih je većina podržala sankcije EU.

Srbiji je poručila da ako želi da postane članica Unije treba da podrži spoljnu politiku EU.

"Srbiji bih poručila ako želite postati članica, čemu težite, ključno je u ovom trenucima podržati spoljnu politiku EU i tako sankcije", zaključila je ona.