Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa

Analena Berbok
Izvor: Danas/foto EPA-EFE/Christian Marquardt / POOL

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa, prenosi RTV.

"To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu", rekla je Berbok novinarima. 

Ona je navela da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema. Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

"Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka", rekla je ona.

Berbok je, kako prenosi Tanjug, podvukla da je ključno da se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu na početku leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena priprema.

"To je posebno važno u ovo doba jer se radi o ključnom bezbednosnom i geoplitičkom pitanju", naglasila je ona.

Berbok je istakla da za zemlje regiona to znači da moraju da primene evropske politike, to jest pruže podršku i primene sankcije, što već većina radi.

Podsetila je da je glavna tema skupa, međutim, Ukrajina, i da se radi na pripremi šestog paketa sankcija. S tim u vezi je poručila da sve zemlje treba da idu zajedno putem izlaska iz ruske nafte.

Ukazala je da Nemačka zna da to nije lako, ali da se tim putem mora ići.

"Ukrajina brani evropske vrednosti i smatra važnim da se razgovara i u vezi evropske perspektive", dodala je ona.