Dačić: Velikoalbanske težnje najveća pretnja po Zapadni Balkan i Evropu

Beograd_231128_intervju_Ivica Dačić 08
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je, u izjavi za Kosovo onlajn, da viševekovni pokret koji ima za cilj stvaranje „velike Albanije“ predstavlja najveću pretnju po mir na Zapadnom Balkanu, ali i u Evropi, posle ukrajinske krize.

Dačić je, povodom novog isticanja velikoalbanskih simbola u Prištini na dan KBS-a, rekao da Srbija sve to vidi i osuđuje, ali da moramo da shvatimo da deo međunarodne zajednice, iako to "vidi sopstvenim očima, ne veruje tim sopstvenim očima, odnosno prelazi preko toga".

"Da li to neko ćutanje znači saglašavanje sa onim što Albanci rade, to je stvar za našu ocenu. Ali sigurno, imajući u vidu jačinu različitih izjava koje dolaze kada bilo ko od strane Srba spomene neko pitanje koje se nekome ne dopada, vidite da se po pitanju 'velike Albanije' niko ne oglašava, i niko to ne osuđuje. Samim tim dobija na određenom značaju, zato što postaje legitimni cilj za koji se bore sve albanske političke partije bez obzira da li se nalaze na Kosovu, u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori ili na jugu Srbije. Imamo jedan kontinuirani viševekovni pokret koji upravo to ima za cilj. Mi smo stalno govorili da je to najveća pretnja miru na Zapadnom Balkanu, a mogao bih reći i u Evropi posle ukrajinske krize", objasnio je on.