Beriša: Konfrontacija za EU i SAD vodi Kosovo unazad, kuda žuri Kurti

Hisen Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik DPK-a Hisen Beriša izjavio je danas da izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona Kosovo mora da shvati ozbiljno, umesto da se konfrontira sa međunarodnom zajednicom, pitajući se, istovremeno, kuda se to žuri Aljbinu Kurtiju, kada kaže da se svi dogovori sa Srbijom moraju primeniti pre izbora u EU i SAD.

Povodom izjave Vjose Osmani, na Makronovo upozorenje koje se tiče vizne liberalizacije, Beriša je za ABC njuz rekao da u sukobima sa međunarodnim partnerima gubi samo Kosovo, koje može da napreduje samo sa dobrim odnosima sa EU i SAD.

“Sve rezultate, ostvarili smo zahvaljujući saradnji sa međunarodnom zajednicom. Kosovo ne može preduzeti nikakve korake, ako nisu u partnerstvu sa međunarodnom stranom, a posebno sa SAD. Treba istaći štetu koju Kosovo trpi kada nije u dobrim odnosima za partnerima. Politika konfrontacije sa međunarodnim partnerima, vraća Kosovo unazad i ne može da uspe”, rekao je Beriša.

Svaki takav sukob, kaže, biće na štetu Kosova, i zato Makronovu izjavu vlada mora da shvati ozbiljno.

Dodao je i da je, ako se napravi osvrt na tradiciju odnosa Srbije i Francuske i Francuske i Albanije, jasno da Srbiji prijateljstvo sa Francuskom ide u prilog.

“Znamo da se građani Srbije slobodno kreću po Evropi, da je Srbija vojna i ekonomska država u regionu, dok je Kosovo jedina zemlja bez viza i ekonomskog razvoja, to je posledica ove politike”, rekao je Beriša.

Na konstataciju da ga je Kurti, zbog posta na društvenim mrežama optužio za izdaju, Beriša je rekao da je Kurti posle foruma na Bledu izašao sa novim stavom, rekavši da se pre izbora u EU i SAD moraju primeniti svi dogovori. Ta Kurtijeva žurba, smatra Beriša, pokazuje da će nešto biti na štetu Kosova.

“Zašto se Kurti plaši sledećih izbora?”, upitao je on i dodao da je takva žurba za njega “veoma sumnjiva”, te da su možda čak i Makronov pritisak ili permanentna kriza na severu, u cilju stvaranja atmosfere za primenu sporazuma koji idu na štetu Kosova.

Beriša je dodao da je Kurti konstatacijom da ustav ne dozvoljava ujedinjenje Kosva i Albanije, ustvari priznao da je prevario građane.

“Njegova retorika je bila obmanjujuća, prevario je narod. Uz to, kako možete reći da postoji ekonomski razvoj, kada svi pokazatelji govore suprotno. Postoji li bolji način da se to uradi? Ima li povećanja plata? Ali, stvarnost je drugačija. Verujem da će građani shvatiti ono na šta sam upozorio“, rekao je Beriša.