Osmani: Suspenzija vizne liberalizacije ubila bi dijalog zauvek

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da bi suspenzija odluke o viznoj liberalizaciji, koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara, ubila dijalog Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, ako se ne budu ponašali odgovorno, navela da bi suspenzija vizne liberalizacije bila kazna za građane Kosova, a ne za političare.

"To je način da se ubije dijalog zauvek. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzme takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. One nisu protiv lidera, ili politike, več protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, rezultiraće smrću dijaloga. Niko nema mandat da odlazi u Brisel, kada se narod Kosova kažnjava", rekla je Osmani. 

Dodala je da je Kosovo u julu u Bratislavi postiglo dogovor sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu.

Podsetila je da sporazum predviđa smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu, što je korak koji je, navodi, Kosovo preduzelo, kao i održavanje izbora na čijem se, kako dodaje, organizovanju radi.

Prema njenim rečima, pravni osnov za održavanje izbora na severu biće gotov 1. septembra.

U skladu sa tim, Osmani očekuje da EU ukine kaznene mere prema Kosovu za koje je kazala da su nepravedne i nesrazmerne.

"Bratislavski sporazum predviđa i najbrži mogući povratak dijalogu na visokom nivou između Kosova i Srbije", kazala je Osmani.