Beriša: Neuspeh referenduma nije dobar za Kosovo, to nije bio demokratski proces

Anton Beriša
Izvor: Reporteri

Bivši kosovski ministar inostranih poslova Anton Beriša izjavio je da neuspeh referenduma na severu nije dobar za Kosovo, jer je to nedemokratski proces, prenosi ABC njuz.

"Mislim da Kosovo ništa nije dobilo referendumom za smenu gradonačelnika, jer on nije pokazao većinsku volju stanovništva. To jeste pravni proces koji se dogodio, ali to nije demokratski proces, jer demokratski proces podrazumeva odobrenje većine", rekao je Beriša

Što se tiče zahteva premijera Aljbina Kurtija, koji je zatražio od Zapada da ukine sankcije, ističe da Kurtijeva vlada pravi pogrešne poteze. 

"Praksa sankcija je da kada se odlučuje postoje izgovori da se one produže. Ova fatalna greška same kosovske vlade, koja je Kosovo dovela u situaciju da dobije mere od EU indirektno od SAD, sada je plaćena, jer se mogu naći drugi razlozi da se ne ukinu i kosovska strana umesto da ima osećaj razvoja u regionu, gde će srpska strana uvek biti destruktivna, kao da je orjentisana na to ko je destruktivniji i to je čini sve slabijom", kaže. 

Beriša je istakao da je agenda EU i ranije bila "Vi radite svoj deo zadataka, mi se bavimo Srbijom" i dodao da i za Kosovo, kao i za Srbiju važi da mora da ispuni preuzete obaveze koje uključuju i pitanje asocijacije, odnosno Zajednice srpskih opština.