Bešt: Očekujemo sprovođenje Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje ZSO

Olivije Bešt
Izvor: Vlada Francuske

Srbija treba da nastavi da pokazuje posvećenost pridruživanju Evropskoj uniji, i u tome će moći da računa na podršku Francuske. Takođe, očekujemo jasno angažovanje obe strane u okviru dijaloga koji se vodi uz pomoć EU, kaže za Blic Olivije Bešt, ministar u Vladi Francuske za spoljnu trgovinu, atraktivnost i francuskih državljana u inostranstvu.

Bešt se trenutno nalazi u poseti Beogradu, a na pitanje kako i kada vidi rešenje kosovskog problema, imajući u vidu dešavanja na terenu, ali i to da se deo rešenja bazira na francusko-nemačkom planu, navodi da je ključ za rešavanje ovog pitanja jeste primena Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"Radi se o realizaciji plana koji spominjete, a koji je inicijativa Evropske unije koju aktivno podržavaju Francuska i Nemačka, ali i SAD. U njemu su navedena sva sporna pitanja. To je jedini mogući put za normalizaciju odnosa, što je neophodan uslov za ulazak obe zemlje u Evropsku uniju. Istrajaćemo u svojim naporima da se to postigne. Uspešnom primenom Briselskog i Ohridskog sporazuma se, dakle, sprovode i politički uslovi za evropske integracije obe zemlje i, šire gledano, Zapadnog Balkana", kaže Bešt.

O izjavi predsednika Makrona i mogućem vraćanju viza ukoliko se ne počne sa primenom Ohridskog sporazuma, Bešt kaže da je poruka predsednika Francuske bila izuzetno jasna i nije bila posebno upućena Srbiji.

"Očekujemo jasno ponovno angažovanje obe strane u okviru dijaloga koji se vodi uz pomoć Evropske unije. Konkretno, Srbija i Kosovo moraju da se obavežu na deeskalaciju na severu Kosova, na održavanje lokalnih izbora tamo, na povratak Srba u kosovske institucije i sprovođenje Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom. U suprotnom, to će zaista dovesti do negativnih posledica za stranu ili strane koje ne ispune ono na šta su se obavezale. Hitnost normalizacije između Beograda i Prištine zahteva da se stvari otvoreno kažu, posebno u aktuelnom geopolitičkom kontekstu", zaključuje Bešt.