Haradinaj: Makronova poruka ozbiljna pretnja, Osmani da bude opreznija u izjavama

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da upozorenje francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi preispitivanja odluke o viznoj liberalizaciji, predstavlja ozbiljnu pretnju Kosovu, dodajući da bi bio oprezniji u izjavama da je na mestu predsednice Vjose Osmani, koja je poručila da bi suspenzija viza "ubila" dijalog Srbije i Kosova.

"Uslovi da se postigne vizna liberalizacija stekli su se pre dolaska ove vlade, kao i dogovori. Molim sve da pitanje vizne liberalizacije ne bude uključeno u paket kazni. Građani Kosova su mnogo toga podneli. Međutim, pretnja je ozbiljna, jer ne verujem da predsednik Makron govori samo u svoje ime, pošto je jedan od glavnih lidera EU", naveo je Haradinaj za Teve 1.

Upozorio je i da bi, ukoliko bi došlo do suspenzije vizne liberalizacije, to bilo na neodređeno vreme.

Ocenio je i da Kosovo može da postane članica NATO-a za dve godine, ako preduzme odgovarajuće korake.

Ranije je pojašnjeno da sve dok četiri zemlje NATO-a ne priznaju Kosovo, ono neće moći da uđe u aktivnosti vojnog partnerstva, a Haradinaj kaže da se sve može promeniti u slučaju da se Kosovo "pravilno mobiliše".

"U slučaju odgovarajućih akcija, ako Kosovo preduzme odgovarajuće korake, može ući u NATO za dve godine. Kosovo je prošlo drugu fazu desetogodišnjeg plana. Oni koji dobro poznaju te procese, pojašnjavaju da se u slučaju mobilisanog i ozbiljnog Kosova, vraća poverenje u saveznike. Kurti je dve godine intenzivno radio na udaljavanju Kosova od saveznika, i iz NATO-a, ali to nije bilo uspešno", izjavio je Haradinaj.

Smatra da Samoopredeljenje koristi "isti hibridni rat kao što su činile Rusija i Srbija".

"Kada sam govorio o hibridnom ratu koji je počeo u Moskvi, pa se nastavlja u Srbiji i regionu, gde imaju uticaj, svaki put su Kosovo nazivali propalom državom, mafijom, kriminalizovanom i optuživali Amerikance i Evropljane za podršku fiktivnom entitetu koji nije država. Iznenađujuće je što Samoopredeljenje identično govori već 20 godina, odnosno otkako postoje", kazao je Haradinaj.

Kako dodaje, Samoopredeljenje je pokušalo da "svojom politikom zaštiti Kosovo od Amerike, EU, OVK".

Prema njegovom mišljenju, na Kosovu ne postoji podela vlasti, odnosno predsednica Vjosa Osmani i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca su u funkciji Aljbina Kurtija.

Haradinaj kaže i da Konjufca "igra ulogu portparola vlade".

Izrazio je uverenje da će na Kosovu uskoro biti parlamentarnih izbora, dodajući da je jedino rešenje trenutne situacije u kojoj se Kosovo nalazi da se Kurti zaustavi.

"Ova situacija ima samo jedan izlaz, zaustaviti Kurtija. Moramo doći do 'gospodara Kosova' zaustavljanjem agende negiranja, ugrožavanja postojanja države od strane Kurtijeve vlade. Čvrsto verujem da na Kosovu ima dovoljno energije, ljudi i kapaciteta da zaustavi Kurti i verujem da ćemo uskoro izaći na izbore", rekao je Haradinaj.

Inače, stranka koju Haradinaj predvodi, pokrenula je inicijativu za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, međutim, taj predlog još nije naišao na podršku druge dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.