Biber: Srbija će vraćanje Srba u kosovske institucije prodati kao kompromis

Florijan Biber
Izvor: Reporteri

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenjuje da je Beograd pojačao krizu izlaskom Srba iz kosovskih institucija, kako bi se bolje pozicionirao u pregovorima, ali i da skrene pažnju sa novog francusko-nemačkog predloga, prenosi Glas Amerike.

Portali Nova S i Euuraktiv objavili su navodni sadržaj francusko-nemačkog predloga za rešenje pitanja Kosova, koji su ranije podržale i SAD i EU. Prema medijskim navodima, taj dokument ima devet članova i predviđa da Srbija i Kosovo razviju dobrosusedske odnose, sporove rešavaju mirnim putem, zajednički teže ka EU, i ne predstavljaju jedna drugu u međunarodnoj sferi, razmenjuju stalne misije i drugo.

Autentičnost dokumenta zvanično nije potvrđena, ali se o njemu duže vreme spekuliše. Srpski zvaničnici su ranije, govoreći o predlogu za koji tvrde da su videli, rekli da je neprihvatljivo to što predviđa članstvo Kosova u UN i što nezavisnost tretira kao završenu stvar.

Biber za Glas Amerike ocenjuje da mu aktuelni dokument deluje realnije nego onaj o kojem je nedavno pisao Albanijan post, i da oslikava "politiku dve zemlje", nudi rešenje koje otvara Kosovu put ka EU, a od Srbije ne traži eksplicitno priznanje. Ali, prema njegovim rečima, evidentno je da se Kosovo u predlogu tretira kao odvojeni entitet.

„Očigledno je cilj da se de fakto prizna Kosovo kao nezavisna država, ali ako gledamo realno, već 10 godina se vode ti pregovori, pregovori se zovu između Prištine i Beograda kao da dva glavna grada pregovaraju. Ali, uvek je bilo jasno, i ako se čita Briselski sporazum, da su to dve odvojene političke jedinice, da li se to zove „medved“, ili „država“ je drugo pitanje, ali to je realnost. U tom smislu, ide i dalje ka tome da se normalizuje i da se stavi na viši stepen to da postoji država Kosovo odvojeno od države Srbije“, kaže Biber i dodaje da je primetno da francusko-nemački predlog ne pominje ni Briselski sporazum, niti prethodne dogovore.

Iako se francusko-nemački predlog, prema onome što je poznato, ne bavi pitanjem tablica koje su bile predmet dogovora u Briselu, Florijan Biber smatra da je "Beograd eskalirao situaciju kako bi se skrenula pažnja sa francusko-nemačkog predloga".

"To je deo igre do neke mere, taj sukob u kojem smo sada. I to je veštačka kriza, kao što znamo, to se redovno dogodi u regionu i sve to zavisi od volje politčkih lidera, pogotovo u Srbiji. Mislim da je taj potez da se (Srbi) povlače iz insititucija Kosova prilično ekstreman potez i meni se čini kao deo pregovora. Jer tako se pregovara, napravi se još veća kriza i onda se smiri i onda to postane deo dogovora. Znači, Srbija će prodati vraćanje u kosovske institucije kao kompromis", napominje Biber i dodaje da nije jasno šta je krajnji cilj Srbije u pregovorima sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, SAD i EU su aktivne u pokušajima da reše akutnu krizu, utiču na Srbiju i Kosovo da spuste tenzije, i posreduju u pronalasku sveohuvatnog rešenja, posebno zbog aktuelne geopolitičke situacije i ruskog uticaja. Ali, kako dodaje, to je trenutni efekat.

“Mislim da postoji volja, ali sumnjam da postoji razumevanje i spremnost da se to reši na dublji način, da se spreči i sledeća kriza. Jer mi možemo da pretpostavimo da će se jedna kriza rešiti, ali da će se sledeća desiti za par meseci. Jer mi imamo te talase kriza, skoro redovno, znači maltene možemo da menjamo sat na zimsko i letnje vreme po krizama na Kosovu”, rekao je on.