Bilbija: Srpska lista pokazala političku snagu, Kurti sebe ukopao politikom nasilja  

Bojan Bilbija
Izvor: Printscreen

Urednik političke redakcije u listu “Politika” Bojan Bilbija kaže da se na lokalnim izborima na Kosovu pokazalo da Srpska lista uživa poverenje za politiku koju vodi, jer je u prvom krugu pobedila u svih 10 opština sa srpskom većinom. 

"I to nije prvi put, taj rezultat se ponavlja", rekao je Bilbija za Kosovo onlajn i naglasio da je bila ispravna odluka da Srpska lista izađe na lokalne izbore, jer su pokazali snagu svoje politike i svoju institucionalnu snagu.

Naveo je da institucije na Kosovu neće moći da funkcionišu bez Srpske liste. 

"To je veoma važno, jer da oni nisu izašli na izbore Kurti bi verovatno našao neke svoje podobne marionete koje bi zauzele mesto u institucijama. Znamo kakve bi bile nesagledive negativne posledice toga”, rekao je Bilbija.

Naveo je da Srpska lista trenutno najozbiljnija i najorganizovanija partija na Kosovu. 

Zanimljivo je, kaže, da je Srpska lista u apsolutnom broju glasova na parlamentarnim izborima osvojila gotovo isti broj glasova kao Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, a da su na jučerašnjim lokalnim izborima bili uspešniji od te partije.

Povodom debakla Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija na jučerašnjim lokalnim izborima, Bilbija je rekao da su rezultati izbora pokazali da Kurtijeva politika nasilja na lokalnim izborima nije donela plodove koje je očekivao.

"Dva teška incidenta koje je izazavao u 15 dana izgleda da su Kurtiju samo nanela političku štetu, a ne korist, kao što se on nadao. Njegov rejting je bio u padu pred izbore, to su pokazivala sva istraživanja, i on se nadao da će politikom nasilja uspeti to da spreči i preokrene situaciju. Međutim, samo je dublje sebe ukopao”, smatra Bilbija.

Kaže da je to i jasna poruka svima u regionu da politika nasilja ne donosi više podršku u biračkom telu kao nekada. 

"To je jasna poruka da partije koje nemaju ozbiljnu politiku zasnovanu na ekonomskim rezultatima i koje podršku birača grade samo na politici mržnje i nasilja protiv Srba ne mogu više da računaju na sigurne glasove kao nekada. Očigledno je da ljudi u čitavom regionu, pa i na teritoriji Kosova i Metohije, žele da ih predvode političari koji mogu da im omoguće saradnju, ekonomski razvoj i mir”, naglasio je Bilbija. 

Zato je, smatra, bila ispravna reakcija državnog vrha Srbije i predsednika Aleksandra Vučića koji je na provokacije Kurtija odgovorio strpljenjem i suzdržanošću, uprkos teškoj provokaciji Prištine koja je mogla da se završi većim sukobom.