Bilčik: Priština da se angažuje na postizanju dogovora sa Beogradom

Vladimir Bilčik
Izvor: Danas

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je Beograd i "posebno Prištinu" da se angažuju na postizanju konačnog dogovora o normalizaciji odnosa, prenosi Tanjug.

Bilčik je u govoru pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta ocenio da nedavne tenzije između Beograda i Prištine ukazuju na "krhkost statusa kvo".

"Iako pozdravljam napore obe strane da smanje tenzije, situacija na terenu pokazuje da nam je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, a posebno Prištine, na radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu", rekao je Bilčik.

U prvoj rekaciji na Izveštaj Evropske komisije o Srbiji, Vladimir Bilčik je poručio da će za Srbiju u periodu pred izbore biti važno da primeni sporazum iz Međustranačkog dijaloga, ali i da svi učestvuju na predstojećim izborima.

"Srbija ulazi u godinu izbora, stoga će za zemlju biti veoma važno da predstojeće mesece posveti otvaranju političkog okruženja za slobodne, konkurentne i poštene izbore. To znači, s jedne strane, da je implementacija sporazuma o Međupartijskom dijalogu ključna, a s druge strane da se sve političke snage takmiče na izborima”, ocenio je Bilčik.

On je istakao da je najvažnija poruka koju je Izveštaj EK poslao zemljama Zapadnog Balkana - "fokus na procesu reformi".

"Maraton ka članstvu u EU je praćen reformama, ali tempo trčanja, kao i na svakom maratonu, mora biti stalan i predvidljiv", kazao je Bilčik.

On je pozvao EU da bude "hrabra u svojoj viziji regiona" i angažovana na terenu.