Bilt: Srbija će morati da prizna Kosovo, to je ključ za EU

Karl Bilt
Izvor: Kosovo Online

Srbija će morati da prizna Kosovo, izjavio je prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, dodajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom momentu imao snage za takvu odluku, ali je taj trenutak propustio.

"No, on zna da je to ključ za put Srbije prema Evropskoj uniji", rekao je Bilt u intervjuu za portal Politički.ba.

Bilt je poručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu dodiku da je u njegovom interesu funkcionalna Bosna i Hercegovina.

"Kosovo je nezavisna država.  I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti Repubike Srpske nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala. Ustvari, i on bi trebalo da teži izgradnji nekog oblika koherentnije strukture vlasti unutar BiH, nešto slično ustrojstvu RS. I da se baci na sprovođenje reformi", rekao je Bilt.

Kada je u pitanju dijalog između Srbije i Kosova koji teče na dva koloseka, u Vašingtonu i Briselu, Bilt naglašava da bi sada EU kolosek morao da dobije ubrzanje i da počne da se kreće napred.

"Smatram da je ideja razmjene teritorija bila opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima. Potrebno je sprovoditi ono što je već dogovoreno, a nikada nije stvarno realizirano. Dosta od toga i jeste ponovljeno u dokumenatima koji su nastali nakon sastanka u Americi", rekao je Bilt.

 

 

 

Nostradamus
21. Septembar 2020.
Ma nemoj reci😊
Da Srbiji poklone sve pare ovog sveta pa nebi je priznala, a kamoli trula EU koja je u fazi raspadanja. Pokloni ti tvoju drzavu albancima a ne tudju.
Bokojoker
21. Septembar 2020.
Mora se samo umreti.
misterNO
21. Septembar 2020.
Najviše volim ove „bivše“. Oni su ti kao kafanska pevačica. Kad hoćeš da te pesma pogodi, naručiš, platiš i oni pevaju! 😂😂😂🤣🤣