Biografija Petra Petkovića, novog direktora Kancelarije za KiM

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Petar Petković, kojeg je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici postavila za novog direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na tu funkciju dolazi nakon višegodišnjeg bavljenja problemima na Kosovu, a naslediće Marka Đurića, koji je postavljen za ambasadora Srbije u SAD.

Petković je funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao od 2016. godine.

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na Katedri za međunarodne i evropske studije, završio je trogodišnje doktorske studije i 9. oktobra 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju na temu: "Transnacionalizam evropske hrišćhanske demokratije u XX veku", stekavši zvanje doktora političkih nauka.

Diplomske akademske master studije završio je, takođe, na Fakultetu političkih nauka, gde je stekao zvanje diplomiranog politikologa mastera 2011. godine.

Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije završio je 2007. godine, a diplomirao je 2006. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim konferencijama, okruglim stolovima i tribinama posvećenim međunarodnim odnosima, a autorske radove iz oblasti evropskih studija i drugih aktuelnih međunarodnih tema objavljivao je u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima radova.

Zaposlen je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu od 2007. godine, sa zvanjem naučnog saradnika, gde mu je status u mirovanju.

Član je glavnog odbora Srpske napredne stranke od 2017. godine. Narodni poslanik bio je u devetom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, od 2012. do 2014. godine, a funkciju savetnik u Kabinetu Predsednika Vlade Republike Srbije obavljao je od 2007. do 2008. godine.

Petar Petković rođen je 1980. godine u Zaječaru. Govori engleski jezik, a služi se ruskim. Oženjen je suprugom Nadicom, i otac je dvoje dece.

Prizrenac
10. Oktobar 2020.
Pa zar nema nekog sa Kosova koji no mogo da obavlja posao direktora kancelarije za Kim.
Gagi
10. Oktobar 2020.
Imali ko sa Kosova Boze dragi!!!?
djordje
10. Oktobar 2020.
Lepa biografija! Nebitno sto nije s kosova i metohije bitnoje dal je pravi srbin zna li sta mu je povereno i dal je marioneta.
mile
13. Oktobar 2020.
hahaha...ne pominju da je zavrsio bogosloviju...kakva smejurija...sns-ovcima je u principu problem fakultet...masters i ostale zezalice oni rese ocas posla...