Bisljimi: Hoti nema mozga za ekonomski oporavak

Besnik Bisljimi
Izvor: Reporteri

Zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi rekao je da premijer Avdulah Hoti nema mozga za ekonomski oporavak, prenosi Reporteri.

Bisljimi je istakao da je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku promašaj i upitao da li ima sredstava u budžetu za to.

"Avdulah Hoti ima sve mehanizme, sve mogućnosti, ali nema mozak. Čvrsto verujem da oni znaju da je taj nacrt zakona nula i da zato nisu zainteresovani za njegovo usvajanje. Čim bi zakon bio usvojen, građani bi shvatili da nema sredstava", ocenio je Bisljimi.

U međuvremenu, Pokret Samoopredeljenje je dao sopstveni predlog za oporavak ekonomije, pomoć putem zajmova. Bisljimi je pre naglasio da bi takva pomoć bila pogodnija za građane.

Prema Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku, penzijski fond "Trust" omogućava građanima da povuku 10 odsto postojećih sredstava.

"Za one porodice koje mogu da dobiju zajam, pozajmljivanje je do dvostruke prosečne plate, za koju se vlada obavezala da će pokrivati kamatnu stopu tokom petogodišnjeg perioda. To je dobra opcija, jer bi dodeljeni fondovi, iako su po obimu jednaki sredstvima povučenim iz penzijskog fonda, svi bili pušteni u opticaj", naveo je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, porodice koje su na ivici egzistencije, nisu uključene u taj račun.

Nacrt zakona o oporavku izglasan je u prvom čitanju 12. oktobra. Nastoji da pomogne da se nadoknadi gubitak preduzeća usled pandemije. Vlada Kosova ga je odobrila 22. jula.

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će taj nacrt zakona konačno biti usvojen u Skupštini Kosova sledeće nedelje.