Rešitaj: Ostavite po strani politička neslaganja i glasajte za Zakon o ekonomskom oporavku

Aljbena Rešitaj
Izvor: Bota Sot

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Aljbena Rešitaj, navodi da je usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku potreba građana u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom i ocenila da je odbijanje, da se glasa za Nacrt zakona na drugoj raspravi apsurd, zahtevajući da se politička neslaganja ostave po strani, prenosi Gazeta Ekspres.

„Želim da verujem da će svi poslanici u parlamentu glasati o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku na drugoj raspravi. To bi bilo prirodno, jer su tokom prvog pretresa predložili svoje ideje i izvršili neophodne izmene, jer smo u veoma teškoj fazi, ulazimo u vanrednu situaciju, čak i vanredniju od one do sada, sa mnogim nepoznanicama, uzimajući u obzir posledice koje je ostavila ova faza kroz koju smo prošli sa pandemijom“, rekla je Rešitaj.

Upozorila je da građani neće nikome oprostiti ko u ovakvoj situaciji vidi samo politički interes.

„Nacrt zakona, uzimajući u obzir potrebe i važnost uticaja koji ima direktno na dobrobit građana u pandemijskoj situaciji, mislim da građani Kosova nikome neće oprostiti ako se u ovom pandemijskom periodu u prvi plan stavljaju partijski i politički interesi. Zakon im je potreban“, rekla je Rešitaj za Ekonomija Onlajn.

Govoreći o dijalogu Rešitaj je rekla da Kosovo i Srbija više ne bi treba da razgovaraju o tehničkim pitanjima, već o političkim.

„ABK je uveren da više nema prostora za Kosovo i Srbiju da sede za zajedničkim stolom i razgovaraju o tehničkim pitanjima. Smatramo da je vreme da Kosovo i Srbija sednu i razgovaraju o političkim pitanjima i zajedno zatvore mnoge rane iz prošlosti ako žele da otvore novo poglavlje međusobne saradnje. Zbog toga uspeh vidimo samo u tom smislu i doprinosu da se to postigne i da se nikada ne vraćamo nazad“, rekla je Rešitaj.

Istakla je da se ABK ne odriče mesta predsednika Kosova i da ta stranka već ima kandidata.

„Želim da verujem da pitanje predsednika treba da se reši kao posebno pitanje, jer govorimo o predsedniku jedne države. ABK je kao politička stranka nominovala svog kandidata za predsednika zemlje. Mislim da bilo koja politička stranka može dati svoj predlog. Ali na kraju rešenje mora biti opšte prihvaćeno i nikako uslovljeno. Mislim da dve najveće političke stranke u zemlji, DSK i PDK, ovu funkciju drže već skoro dve decenije, kao i funkciju premijera. Došlo je vreme da se ostatku građana koji podržavaju druge političke stranke da prostor da daju svoje predloge i da imaju prostora i mogućnosti da imaju predsednika, ako se ustav ne promeni ne menja se pristup izboru predsednika Republika Kosovo. Mislim da su DSK i DPK dovoljno iskoristili ove visoke političke funkcije u našoj zemlji“, rekla je Rešitaj.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku prošao je prvu raspravu u skupštini, u petak je glasanje u drugom čitanju bilo predviđeno na vanrednoj sednici, ali je zbog nedostatka kvoruma odloženo.