Bisljimi: Stavovi Srbije zabrinjavajući, žele legitimitet svojih institucija na Kosovu

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je posle nove runde dijaloga u Briselu da Srbija ima "zabrinjavajuće stavove po pitanju transfera finansijskih sredstava u dinarima iz Srbije na Kosovo", a da će glavni evropski posrednik Miroslav Lajčak izaći sa svojim predlogom oko koga će obe strane morati da se izjasne u sledećih sedam dana.

„Stav srpske strane je da sve nelegalne strukture treba da nastave da se finasiraju do osnivanja Zajednice jer je po njihovom mišljenju svrha Zajednice ne da obezbede dobru koordinaciju između opština, već da obezbede legitimitet prisustva srpskih institucija na Kosovu, što bi ih učinilo polusrpskim institucijama, ali ne i institucijama Srba na Kosovu“, rekao je Bisljimi po završetku sastanka sa glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.

Bisljimi je rekao da je po pitanju ideje o stvaranju novog privrednog subjekta na severu Kosova, naseljenog većinski srpskim stanovništvom, tako da finansijska pomoć ide korisnicima, kroz konverziju Pošte Srbije, Srbija tu ideju videla. kao „neka vrsta privatizacije pošte” sa Kosova.

„Naravno, svi ovi predlozi su bili veoma destruktivni, pa će Lajčak izaći sa novim predlogom i mi ćemo morati da damo svoje mišljenje o tom predlogu u narednih sedam dana“, rekao je Bislimi novinarima posle trojnog sastanka.