Bisljimi: Nove izbore na severu raspisati tek kada EU ukine sankcije Kosovu

Besnik Bisljimi.jpg
Izvor: Kosovo Online

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da Kosovo ne bi trebalo da raspisuje nove vanredne izbore na severu, dok se ne ukinu kaznene mere koje je Kosovu uvela Evropska unija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bisljimi je novinarima u Prištini rekao da se čeka saopštenje EU o ukidanju sankcija, nakon sporazuma između Kosova i EU u Bratislavi o koracima koje će Kosovo povući u pravcu deeskalacije na severu i povlačenja 25 odsto policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposavići u Zubinom Potoku.

Iako je ranije predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da je organizovanje izbora dozvoljeno zakonskom regulativom Kosova i da se tako nešto može uraditi putem peticije koju potpisuje 20 odsto građana koji se nalaze na biračkom spisku, koji mogu da pokrenu proces novih izbora, Bisljimi je rekao da nije siguran da postoji odgovarajući pravni osnov za njihovo raspisivanje.

"To je unutrašnji problem Kosova za koji ne postoji saglasnost da li je dovoljno administrativno uputstvo ili je potreban zakon", rekao je on.

Eventualne ostavke gradonačelnika dovele bi opštine do vanrednih izbora, ali prema rečima Bisljimija, vlada, predvođena Pokretom Samoopredeljenje, neće tražiti tako nešto od gradonačelnika opština Severna Mitrovica i Leposavić, koji su iz ove stranke.

Predsednici dve druge opštine, Zvečan i Zubin Potok, članovi su Demokratske partije Kosova.

Vlada Kosova izjasna se da je za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu, posle leta.

Prema sporazumu koji su Bisljimi i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak dogovorili u Bratislavi, Kosovo se obavezuje da će obezbediti neophodan pravni osnovu za omogućavanje organizovanja novih izbora.

Zbog neispunjavanja zahteva EU i SAD za deeskalaciju na severu, Brisel je krajem juna počeo da sprovodi neke kaznene mere protiv Kosova.

Diplomatski izvori iz EU rekli su Radiju Slobodna Evropa da će ukidanje kaznenih mera koje je Evropska unija uvela Kosovu zavisiti od sprovođenja obaveza koje je Priština preuzela i drugih koraka koji se očekuju od vlasti na Kosovu za nastavak napora na smanjenju tenzija na severu.

Prema ovim izvorima, ono što je Kosovo do sada preduzelo "su koraci u pravom smeru", ali u EU očekuju i druge poteze.

"O merama protiv Kosova nije odlučeno tako lako, one su reverzibilne i neće trajati nijedan dan duže nego što je potrebno. Ali, za njihovo povlačenje su potrebni dokazi da Kosovo preduzima sve korake koji su od njega traženi i zbog kojih su te mere odlučene", rekao je izvor u EU za Radio Slobodna Evropa.

Kako je Kurti ranije objavio, kosovska vlada postigla je dogovor sa EU o četiri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova. 

Prvi korak je momentalno smanjenje prisustva pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto, druga tačka je koordinacija sa Euleksom i Kforom oko daljeg smanjivanja prisustva kosovskih specijalaca.

Treća tačka je održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu posle leta, dok je kao četvrti korak navedeno da je dogovoreno da EU pozove šefove pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija na sastanak u Brisel, sa ciljem finalizacije plana redosleda Sporazuma za normalizaciju odnosa.

Runda tehničkog dijaloga održana je prošle nedelje u Briselu, ali ni do kakvog pomaka nije došlo. Lajčak je održao višesatne bilateralne razgovore sa Petkovićem i Bisljimijem, ali do trojnog sastanka nije došlo.