Bisljimi: Paralelne strukture na severu jače nego ranije, njihovo ukidanje važnije od ZSO

Besnik Bisljimi.jpg
Izvor: Reporteri

Potpredsednik kosovske vlade i šef pregovaračkog tima u razgovorima sa Srbijom Besnik Bisljimi poručio je da se po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, još uvek “ništa ne dešava”, prenosi Reporteri.

Bisljimi je istakao da je u Briselu potpisano više od 30 sporazuma i da ne misli da je ZSO po nečemu prioritit u odnosu na druge sporazume.

"U Briselu je potpisano preko 30 sporazuma i ne može se reći da je ovo sporazum prvog ranga, od velikog značaja. Za nas svi sporazumi imaju isti značaj, za mene je možda važnije upravljanje integrisanim granicama od Zajednice srpskih opština“, rekao je Bisljimi.

On se osvrnuo i na postojanje “paralelnih struktura na severu Kosova” za koje je rekao da su jače “nego kada je doneta odluka da se one ukinu”.

Prema njegovim rečima, mnogo je važnije “ukinuti paralelne srpske strukture, nego formiranje ZSO”.

"Nestanak srpskih paralelnih struktura je mnogo važniji od Zajednice srpskih opština. Ovaj stav izgovaramo i u Briselu. Paralelne strukture su još jače nego ranije. Oni su jači nego kada je doneta odluka da se ukinu“, izjavio je Bisljimi.

On smatra da “nikada nije došlo do uklanjanja paralelnih struktura” već da su one ojačane i da će se koristiti “kada dođe do osnivanja ZSO za postizanje ciljeva“,

"Mislim da su paralelne strukture uglavnom u oblasti bezbednosti, koje formalno ne postoje, ali se zna da rade. Ne kažem da su se ove strukture povećale u poslednjih osam meseci, ali kažem da su se povećale od kada je trebalo da budu ukinute“, zaključio je Bisljimi.