Bisljimi: Srbija ojačava paralelne strukture na Kosovu, sa ciljem da ih legalizuje kroz ZSO

Besnik Bisljimi
Izvor: Reporteri

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi oglasio se povodom poslednjeg sastanka u Briselu, gde su se tehničke delegacije Beograda i Prištine sastale protekle nedelje u okviru nastavka djaloga.

Bisljimi je na Fejsbuku objasnio da su prvo održano odvojeni sastanci Kosovo-EU i Srbija-EU.

"Sastanak Kosovo-EU održan je u utorak i trajao je 6 i po sati, plus 1 sat i 20 minuta, dva sastanka  mene i Miroslava Lajčaka. Na ovom sastanku smo, između ostalog, identifikovali 11 sporazuma u ​​kojima Srbija nije ispunila svoje obaveze. ZSO nije pomenut ni u jednoj rečenici. Jedino pitanje gde naš stav i stav EU nije isti bilo je vezano za odbore KS", rekao je Bisljimi.

Po rečima Bisljimija sastanak Srbija-EU održan je u sredu ujutru i trajao je otprilike 3 sata.

"Srpska strana pokrenula je pet tema gde je tvrdila da kosovska strana nije ispunila svoje obaveze", navodi Bisljimi.

Kako dodaje, trilateralni sastanak Kosovo-Srbija-EU održan je u sredu u 13.30 i trajao je 3 sata i 20 minuta.

"Naša strana je ponovo iznela naše primedbe i nakon nas je srpska strana iznela 5 svojih zabrinutosti, naravno sa glavnim fokusom na ZSO. Kao odgovor na 'zabrinutost' srpskog tima, govorio sam i o ZSO. Primetio sam nedostatak moralnog kredibiliteta od strane Srbije da traži bilo kakvu primenu sa kosovske strane, sve dok oni sami nisu primenili nijedan sporazum u kome nisu videli korist Srbije", dodao je Bisljimi.

On kaže da je nabrojao sve "ilegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu u politici, bezbednosti, obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji i finansijama i dokazao da Srbija vremenom nije radila na njihovom iskorenjivanju, već ih je ojačala, uključujući imenovanja koja su potpisali ključni pojedinci kao što su predsednik, premijer ili predsednik srpskog parlamenta i problemi sa ilegalnim prenosom novca za njihovo finansiranje".

"Pomenuo sam kompanije koje ilegalno posluju na Kosovu, kao i gradonačelnike nekih opština koje su istovremeno proistekle iz lokalnih izbora na Kosovu i finansiraju se iz kosovskog budžeta, a takođe su imenovani za gradonačelnike 'privremenih institucija' Srbija na Kosovu", rekao je Bisljimi.

Po njegovim rečima Srbija te strukture ne uspostavlja bez ikakvog razloga, "već ima za cilj da ih legalizuje kroz ZSO"

"Takođe sam dodao da samo kada nijedna paralelna srpska struktura ne funkcioniše na Kosovu; kada neće biti nelegalnog finansiranja iz Srbije i kada niko u Evropi ne ospori suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, možemo sedeti i ozbiljno razgovarati o najprikladnijim modalitetima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava, naravno, ako same manjine ovo uzmu u obzir, pozivajući se na činjenicu da nakon što je Ustavni sud Kosova odbio ZSO, nijedan kosovski Srbin nije protestvovao, već je reagovao samo Beograd", zaključio je Bisljimi.

 

Vlada
12. Jul 2021.
Лицемерје... Заиста лицемеено и арогантно понашање Приштине.
Ко им је крив што су се једнострано одцепили од Србије? Шта је овде легално а шта нелегално? Косово је и даље четврт призната држава и тако ће остати док Американци не оду. А отићи ће као што су то свуда урадили.
Србија треба да преговара а на Северу може да уклони Косовске институције по систему миц по миц .
Miodrag iz Peći
12. Jul 2021.
Jedino su nelegalni na KiM odnosno Kosovu* predsednici opština i njihove skupštine ali se one finansiraju u Srbiji. Npr. u Đakovici postoji predsednik opštine i skupština opštine njih pedesetak i svi žive u Srbiji a u Đakovici jedina Dragica Gašić. Ostali zaposleni u Prosveti i Zdrastvu
Miodrag iz Peći
12. Jul 2021.
Jedino su nelegalni na KiM odnosno Kosovu* predsednici opština i njihove skupštine ali se one finansiraju u Srbiji. Npr. u Đakovici postoji predsednik opštine i skupština opštine njih pedesetak i svi žive u Srbiji a u Đakovici jedina Dragica Gašić. Ostali zaposleni u Prosveti i Zdravtvu i Prosveti deluju po Briselskom Sporazumu. U deset srpskih opština gde su izvršeni izbori po kosovskim zakonima Srpska Lista ima apsolutnu vlast.
Dakle. Tih deset (od 28) su buduća okosnica ZSO a ne neke "paralene opštine i institucije" i apsolutno se slažem da se prestane birati i postavljati opštinari koji nema na KiM ili ako će već da primaju platu i rade neka se sa svojim porodicama vrate na KiM i onda Dragica Gašić ne bi bila sama već bi u Đakovici živelo najmanje 500 Srba, Srpkinja i njihove dece.