Bitići: Iza poteza Srbije krije se plan da se podela Kosova vrati za pregovarački sto

Bitići o jačanju odnosa Srbije i SAD
Izvor: Bota Sot

Profesor Enver Bitići izjavio je da Srbija ima za cilj da poboljša odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama za šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić angažovao ambasadora Marka Đurića u Vašingtonu, prenosi Bota Sot.

Kao primer za to on navodi nedavnu večeru koju je Đurić u Vašingtonu organizovao za 14 kongresmena i izaslanika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Ričarda Grenela.

"Marko Đurić je imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama zbog bliskih veza sa određenim krugovima tamošnjeg srpskog lobija. On je dobro poznato ime, jer je bio otpravnik poslova predsednika Vučića za Kosovo", rekao je Bitići i ocenio da su se odnosi SAD i Srbije poboljšali od kada je Đurić ambasador.

On ističe da srpski ambassador u Vašingtonu nastavlja plan za promenu granica i razmenu teritorija sa Kosovom koji su, kaže, ranije zagovarali Vučić, albanski predsednik Edi Rama i bivši kosovski predsednik Hašim Tači.

“Od tada je pojačana pozicija Beograda u Vašingtonu. Ali to se nije dogodilo samo zbog Đurića. Jednostavno je nastavio i nastavlja prosrpsku agendu trojke Vučić-Tači-Rama. Oni su bili ti koji su aktivirali srpski lobi u SAD za promenu granica i razmenu teritorija između Kosova i Srbije. Oni su američkim vlastima poručili da su saglasni sa podelom Kosova. Oni su Vašingtonu ponudili neku vrstu kompromisa za postizanje mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je on.

Prema njegovim rečima , nakon što je Tačiju bilo zabranjeno da putuje u Vašington, Vučić je preduzeo mere i uključio Marka Đurića u to pitanje.

"Od trenutka kada je Tačiju zabranjeno da putuje u Vašington kako bi potpisao podelu Kosova, Vučić je preduzeo dodatne mere da održi dobre odnose SAD sa Srbijom‚ kako bi SAD bila na strani pro-opcije za konačno rešenje kosovsko-srpskog sukoba, ali i za korist srpskog prisustva u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Večera Marka Đurića sa američkim zvaničnicima je deo ovog programa", smatra Bitići.

Ocenjuje da su svi američki zvaničnici koji su bili na večeri, uključujući i Grenela lobisti Srbije u SAD, kao i da je glavna tema bila vraćanje podele Kosova za pregovarački sto.

"Iz ovoga je jasno da je na toj večeri bilo reči o Kosovu i srpskim opcijama za definisanje dijaloga. Srbija ima projekat sa svojim maksimalnim i minimalnim očekivanjima od ovog dijaloga. Beograd maksimalno namerava da vrati za pregovarački sto ideju o podeli Kosova. Ko veruje da je ovaj srpski zahtev sahranjen, ozbiljno se vara. Srbi se ne povlače tako lako. Samo treba proceniti koliko vreme radi za njih", ocenio je Bitići.

Bitići kaže i da dobri odnosi Vučića sa Ramom i milijarderom Džordžom Sorošem idu na ruku Vučiću, dok mu, sa druge strane, štete odnosi sa Rusijom.

"Trenutno je teško vreme za Vučića. Protesti ovih dana i njegovo autoritarno ponašanje u političkom sistemu njegove zemlje čine ga nepouzdanim kako u SAD tako i u nekim evropskim zemljama. S druge strane, on se sumnjiči za tajne veze i planove sa Kremljom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", smatra Bitići i dodaje da dok god uz sebe Vučić ima Ramu i Soroša biće uspešan u prosrpskom lobiranju.

Tvrdi da su srpska ulaganja u probeogradske lobije ogromna I da idu i do 200 miliona američkih dolara.

"Ovaj novac, ako njihovi primaoci plaćaju porez na njega u američkim kancelarijama, legalan je u SAD“, rekao je on i pozvao vladu Kosova da radi na jačanju odnosa sa SAD.