Ðurić: Cilj je da u narednom periodu imamo srpske Eliote Engele među kongresmenima i senatorima

Marko Đurić
Izvor: youtube printscreen

Novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji na najpozitivniji način širi u SAD, izjavio je ambasador Marko Ðurić.

Ðurić za RTS navodi da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da od SAD izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i napretka.

Ðurić je rekao da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma i dobru saradnju sa novom američkom administracijom.

"Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema imamo mnogo o čemu da razgovaramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre", kaže Đurić.

Vašingtonski sporazum potpisan je pre tri i po meseca. Predsednik Vučić u više navrata je naglasio da će Srbija poštovati taj dogovor.

"Ne samo da ćemo nastaviti da poštujemo Vašingtonski dogovor, nego ćemo nastaviti da insistiramo na njegovoj primeni. Svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administracija nastaviti da radi sa nama na primeni.", rekao je Đurić.

"Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas i da mnogo toga zavisi od onoga koliko ćemo da radimo i koliko ćemo da se trudimo", kaže Ðurić.

Podseća da se sledeće godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Amerike i to je, kako kaže, izvanredna prilika da se odnosi unaprede.

Danima su mediji u Srbiji izveštavali o sednici spoljnopolitičkog odbora predstavničkog doma američkog kongresa, na kojoj su bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt i predsedavajući Eliot Engel govorili o tome da Srbija ne sme da stopira proces razvoja državnosti Kosova, jer je Kosovo nezavisno i da Srbija neće ući u EU dok ga ne prizna.

"Eliot Engel je izgubio na izborima, čak i unutar svoje partije. Albanski lobi se veoma oslanjao na podršku pojedinih stavova koje je on iskazivao u prethodnom periodu. Ono što će biti cilj Srbije u narednom periodu da mi imamo srpske Eliot Engele među kongresmenima, senatorima, uglednim američkim političarima", rekao je Đurić.

Navodi da je duboko uveren da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da negujući partnerstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima, treba i od SAD da izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i našeg napretka.

"Koliko god da je teško nasleđe iz prošlosti u pojedinim segmentima, naš državni i nacionalni interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, mnogo znači i što je predsednik Vučić u prethodnom periodu ostvario dobre lične kontakte sa nekima od njih.

"Mi ćemo sada nastaviti to da gradimo, da svakodnevno obilazimo i razgovaramo sa tim ljudima i da radimo sa predstavnicima medija, da radimo ono tradicionalno, ali i moderno lobiranje za srpski interes. U tom smislu, angažovaćemo i brojnu srpsku dijasporu koja je dugo bila podeljena na ideološkim, političkim i raznim drugim osnovama i da okupimo sve oko Srbije oko njene budućnosti", naveo je Đurić.

Srbija je, ističe Đurić, uvek imala svoju samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

"Mi otvoreno govorimo ko su nam partneri, ali mi želimo da naš odnos prema SAD učinimo ništa manje prijateljskim i ništa manje partnerskim. Naprotiv, želimo da budemo blizu, da budemo zajedno u mnogim stvarima i kada delujemo zajedno možemo da budemo pravi drim tim", ukazao je Đurić.