Bitići: Zakon o zaštiti ratnih vrednosti OVK ne meša se u Krivični zakonik

Gazmend Bitići
Izvor: Koha ditore

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići smatra da Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK reguliše mnoge stvari o ratu i onima koji su ga vodili, prenosi Koha.

"Kada je reč o kaznama i sankcijama, Kosovo ima Krivični zakonik. Ovaj zakon se ne meša u delove Krivičnog zakonika, ne krši nijednu ustavnu kategoriju, ne meša se u druga pitanja, tako da niko ne treba da se plaši ako koristi neprimeren termin u vezi sa ratom OVK ", rekao je Bitići .

On je istakao da ne razume protivljenje Sjedinjenih Američkih Država Nacrtu zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK i dodao da će biti prihvaćeni svi saveti koji budu došli iz američke ambasade tokom drugog čitanja.

"OVK se borila za slobodu izražavanja, za slobodu albanskog naroda. Nisam razumeo, još uvek ne razumem u kom članu ili stavu ona krši slobodu izražavanja ili zastrašuje bilo koju grupu građana Kosova. Meni je to još uvek neshvatljivo, mada je moj lični stav i stav DPK da ćemo biti spremni da prihvatimo sve pravne ili prijateljske savete Američke ambasade koje može da uključi u drugo čitanje", rekao je Bitići..

On je dodao da će uz Nacrt zakona poslanicima biti predočena i mišljenja nadležnih institucija, poput Pravne kancelarije Skupštine Kosova, koja ocenjuju da ovaj zakon ne krši ili ne ispunjava sve standarde zakona Evropske unije.

"Zakon o zaštiti vrednosti OVK nije zakon koji nekoga kažnjava, nekoga zastrašuje, već zakon koji promoviše našu istorijsku prošlost kao posebnu nacionalnu vrednost", rekao je Bitići.