Bivša tužiteljka Euleksa na Kosovu od Velike Britanije dobija odštetu od 400.000 funti

Bivša tužiteljka Euleksa Maria Bamieh
Izvor: Lajmi

Tužiteljka otpuštena sa posla u Forin ofisu, nakon što je iznela sumnju za korupciju u najvećoj spoljnoj misiji EU na Kosovu Maria Bamije, pristala je na nagodbu sa vladom Velike Britanije koja obuhvata sumu od preko 400.000 funti, prenosi Telegrafi.

Maria Bamije tvrdi da joj u proteklih osam godina Ministarstvo spoljnih poslova i komonvelta nije pružilo podršku dok je pokušavala da otkrije mogući dosluh između zvaničnika EU i kriminalaca na Kosovu. Ona je rekla da su joj vladini zvaničnici rekli da ignoriše očigledne dokaze o dosluhu u misiji EU za vladavinu prava.

Njene tvrdnje sud je trebalo da razmotri u maju i junu ove godine, ali je nagodba od 423.000 funti postignuta neposredno pre prvog ročišta.

Govoreći prvi put otkako je postignut dogovor, Bamije je za Gardijan rekla da je trebalo da bude pohvaljena zbog razotkrivanja dokaza o korupciji, ali da je umesto toga "maltretirana i primorana da napusti posao".

"Verujem da je FCDO trebalo da me pohvali i podrži jer sam izrazila zabrinutost u vezi sa mogućom korupcijom u Euleksu i tretmanom koji sam imala nakon toga, ali sam se umesto toga osećala napuštenom", dodala je ona.

Bamije je radila na Kosovu kao međunarodni tužilac za Euleks, kada je sredinom 2012. prvi put izrazila zabrinutost.